Последни Рецепти
Последни Статии

изпотяване …

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Как да се преборим с изпотяването
каква е разликата между дезодорант и антиперспирант? Кои са добрите и лошите страни на антиперспирантите? Нормален процес ли е изпотяването? На какво се дължи изпотяването, на какво се дължи лошата миризма, когато се изпотяваме. Какво е хипердроза? Може ли да се справим с изпотяването и с какви средства?

sweat3
Изпотяването е нормален физиологичен процес,
протичащ в човешкото тяло през цялата година. В едни случаи е провакирано от топлината, а в други от емоции или други фактори. През зимата, когато сме облечени дебело, може да се изпотим в градския транспорт или от притеснение. Понякога дори само една неприятна мисъл може да причини изпотяване. Но най-много се изпотяваме когато температурите са високи, лятото е и сезона на притесненията, ако се изпотим и препотим как да се освежим.
sweat2

Полезни съвети:
* Ако употребявате даден дезодорант за първи път, внимавайте за алергична реакция;
* При обилно потене използвайте антиперспирант;
* Не използвайте антиперспирант, ако спортувате или се занимавате с физически труд. Използвайте обикновен дезодорант, защото антиперспиранта не позволява на потта да избие на повърхността на кожата, може да предизвика оток и зачервяване на кожата под мишниците.
* За чувствителна или раздразнителна кожа са по-подходящи крем дезорантите, предпазващи от инфекции;
* Не използвайте парфюмирани дезодоранти за плаж или при поход в планината, защото ароматните добавки могат да повишат чувствителността към слънцето;
* Нанасяйте дезодориращо средство само върху здрава кожа, а не върху възпалена или увредена коже;
* Антиперспирантите се използват само веднъж на ден, сутрин след душ;
* Крем дезодорант или талк се нанасят само върху добре подсушена кожа. Ако кожата ви е дехидратирина потърсете подходящ дезодорант, за да не бъде пресушена.

Малко биология

sweat1

Повишено пототделяне
Когато антиперспирантите не помагат и ситуацията излиза извън контрол, тогава говорим за повишена активност на потните жлези. Патологичното състояние е известно с името хиперхидроза. Преди няколко десителетия това не се е смятало за заболяване или органично нарушение. Дори се приемала за положително явление – щом човек се поти обилно, значи потните му жлези работят добре. Днес лекарите смятат, че става въпрос за заболяване, което лишава организма от вода и соли. Изпотяване се наблюдава при силно вълнение, напрежение, страх.
Обилното изпотяване, хиперхидрозата, се проявява в две разновидности – локално (длани, подмишници, чело) и изпотяване на цялото тяло. Далеч по-неприятен от естетическия дискомфорт е фактът, че хиперхидрозата е знак за заболяване – повишена активност на щитовидната жлеза, диабет, тумур, турбукулоза, хронична инфекция. Затова при обилно потене се консултирайте с лекар.

Може ли здравословното хранене да ни помогне? Да. От стари времена са използвани билки, които могат да регулират потоотделянето. Когато хиперхидрозата е симптом за заболяване или хормонално нарушение консултацията с лекар е задължителна.

* Лечебнa баня с дъбови кори

100 гр дъбова кора залейте с литър вода, сложете да заври и оставете 1 час да се запари, след което прибавете прецедената отвара във ваната. За да има ефект практикувайте 2 седмици тази вана всяка вечер с продължителност 15-20 мин.
Ако ви се изпотяват краката или ръцете можете да правите баня само на ръцете или на краката.

* Обтривания
Обтривания се правят сутин след душ или през деня, като се обтриват местата, които се изпотяват с отвара от 2 с.л. жълт кантарион. Приготвя се като кантариона ври 10 минути, след това престоява 20 мин и се прецежда.
За обтриване, особено през лятото, ако лицето ви се изпотява може да правите натривка с краставица.
* Билков чай
– Чай от лайка с лимон помага при изпотяване, може да го приготвите и като студен чай;
– Градински чай – пригответе чая на водна баня и го пийте охладен по 100 мл след ядене 3 пъти на ден;
– Градински чай (4 части) + корени от валериана (1 част) по 100 мл 2 пъти на ден. Помага при изпотяване в стрсови ситуации;

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории