Свински ребърца със сос Барбекю
Добави към моето меню
Свински ребърца със сос Барбекю
вксуна и лесна рецепта за приготвяне на свински ребърца, които могат да бъдат изпечени във фурната или на грил, поднесени със сос Барбекю
1 кг свински ребра
1 с.л. мед
щипка кимион
щипка джинджифил
млян черен пипер на вкус
1 с.л. ракия
Сос Барбекю
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
200 мл вода
4 с.л. доматено пюре (кетчуп)
2 с.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. олио
кимион и черен пипер смлян на вкус
* Свинските ребра се нарязват на парчета от по 1-2 ребра, ако е необходимо част от сланината се изрязва;
* В купичка се смесват меда, джинджифила, кимиона и черния пипер. Добавя се ракията и с така приготвения гъст сос се намазват ребърцата;
* Ако се пекат във фурната се подреждат в тава и се пекат на 200 градуса до готовност, около 1 час, като се обръщат поне 2 пъти;
* Ако се пекат на барбекю се оставят за половин час, след което се пакат на грил като се обръщат на няколко пъти;
* Приготвяне на барбекю соса: в дълбок тиган, уок, се загрява олиото и се прибавя нарязания на ситно лук и се запържва, добавя се нарязания на ситно чесън и се разбърква докато лука и чесъна станат златисти;
* В соса се добавя водата, доматено пюре (кетчуп), оцета, меда, кимион и смлян черен пипер. Разбърква се и соса се довежда до кипване, след което се намалява огънят и се оставя соса да къкри докато се сгъсти. Около 30 мин на слаб огън, като се разбърква от време на време;
* Когато ребърцата се пекат на фурна се изваждат и се намазват със соса от всички страни, след което се запичат на грил функцията за 5 мин;
* Ако печем ребърцата на грил, когато са готови ги заливаме с горещия сос и похлупваме за 10 мин.
Поднасят се с много салата в добра компания.
Всеки има своите рецепти за барбекю, за скара, въпрос и на вкус е. Рецептата е по идея на
myrecipes.com
My grill – the ultimate guide to summer entertaining