Последни Рецепти
Последни Статии

свински грип

Добавено в Готварски статии, Здраве

Добави към моето меню

Как да се предпазим от свински грип
съвети за предпазване от свински грип

11.06.2009 Обявена пандемия от свински грип
СЗО взе решението, след като отчете високия темп на разпространение на новия човешки грип от типа A(H1N1) в различни страни и региони

Спомням си добре тревогите около птичия грип и сега около свинския грип. Затова потърсих официалната информация, с дата 5.05.2009, за да бъда наясно за себе си и моите деца.

Световната здравна организация не планира да повиши нивото на пандемична опасност до най-високата степен, ако ситуацията около вируса на свинския грип се запази, в момента тя е 5-та степен, като най-високата 6-та означава пандемия.
По данни на СЗО, потвърдените заболели в 20 страни са 985.
В Мексико са заразени 590 души, а броят на починалите от болестта е 25 души.
226 са болните в САЩ.
Потвърдени са нови 30 случая на заболели от грип A /H1N1/ в Европа, като 24 от тях са в Испания.
Към момента 79 са потвърдените и 20 вероятните случаи на заболели в 12 европейски държави.
В Европа засега няма починали от свински грип.

swine_flu

Симптомите на заболяване от свински грип са температура, треска и болки по тялото, хрема, зачервено гърло, гадене, повръщане и/или диария

Полезни съвети за предпазване от грип
Министерството на здравеопазването излезе с информация от Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC)- “Лични предпазни мерки за намаляване риска от заразяване или предаване на човешки грип”.
При липса на специфична ваксина, съществуват определени лични предпазни мерки, които хората могат да приложат, за да намалят риска да се заразят с грип.
Грипът е вирусна инфекция, която се предава от човек на човек главно при кихане или кашляне или индиректно, при контакт със секрети от дихателната система на заразени хора, когато тези секрети попаднат на ръцете или по повърхности.

Избягвайте близък контакт с болни хора.
Хора с един или няколко от следните симптоми: температура, кашлица, възпалено гърло, болки по тялото, главоболие, втрисане и умора може да са заразени с грипен или с друг вирус.
Някои хора съобщават за диария и повръщане, свързани с инфектиране с грипния вирус A(H1N1).

Стойте на разстояние поне 1 метър от болни с признаци на грип

и избягвайте места, където има много хора.

Когато не е възможно да спазвате дистанция, ограничете максимално времето на близък контакт с хора, които може да са болни.

Когато не могат да се избегнат контактите с болни, или местата с много хора, намалете времето на престоя си колкото е възможно.
Не можем да спрем децата да ходят на училище или ние да спрем да ходим на работа, но трябва да бъдем много разулни – по-добре да изминем разстоянието пеша, отколкото в претъпкания автобус. Да не ходим по болници, освен ако не се налага, само в спешен случай.

Честото миене или дезинфектиране на ръцете
ще помогне да се предпазите от вируса. Грижливо мийте ръцете си с вода и сапун, особено след кихане и кашляне. Дезинфектантите за ръце на алкохолна основа или с кърпички за еднократна употреба намаляват количеството на грипни вируси върху замърсени ръце, въпреки че измиването с вода и сапун е по-ефективно. Измиването на ръцете не е просто изплакване набързо; всеки път миенето трябва да продължи най-малко 20 секунди.

Избягвайте да си пипате очите, носа или устата. Вирусите често се предават когато човек докосне замърсени с микроби предмети и след това си пипа очите, носа или устата.

Останете у дома. Не ходете на работа или на училище и ограничете контактите си с други хора, ако сте болни.

Покривайте носа и устата си, когато кашляте или кихате. Използвайте чисти кърпички за еднократна употреба, които после да изхвърлите в коша или в тоалетната. Можете да използвате маска за лице. Аз самата използвам шалове – големи красиви шалове, които скриват лицето ми до очите.

Екстракт от анасон има в лекарството “Тамифлу” на швейцарската компания “Рош”, което се оказа единственото ефикасно срещу новия грипен вирус A (H1N1)

Световната здравна организация потвърди, че вирусът на свинския грип е щам на А вирус, обозначен с Н1N1. Според нея свинският грип определено има пандемичен потенциал т.е. вирусът може да зарази хора, може да се предава от човек на човек и хората нямат естествен имунитет. Според френското министерство на земеделието грипът със свински произход в Мексико не се предава при консумация на месо, а по въздушен път, от човек на човек.
Министърът на здравеопазването на Мексико Роселин Башло заяви за RTL, че не трябва да се спира с консумацията на свинско месо. “Вирусът е изключително чувствителен на топлина и категорично не може да се заразим с вируса на свинския грип при консумирането на свинско месо включително и заразено”.
Дали е прав само времето може да покаже, все пак свинското ще бъде изключено от менюто.

Symptoms of Swine Flu

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории