Последни Рецепти
Последни Статии

Зелена салата

Добавено в Зеленчуци, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Зелена салата

Видове зелена салата:
Айсберг – стегнати глави и свежи, хрупкави, бледо-зелени листа с мек вкус.
Бостън – малки глави с меки, бледо-зелени листа и маслен вкус.
Биб– малки хрупкави глави и бледо-зелени листа с леко сладникав вкус.

Как да избираме зелена салата
Търсете свежи листа с ярък цвят. Избягвайте салати с потъмнели листа.

Как да съхраняваме зелена салата:
* Не отделяйте листата, ако няма да ги използвате веднага. И не мачкайте салатата, оставете й достатъчно пространство, за да може да диша.
* Можете да я съхранявате в хладилник до 1 седмица.
* Не съхранявайте салатата в близост до ябълки, пъпеши или круши. Тези плодове произвеждат етиленови газове, от които салатата потъмнява.
* Можете да я съхранявате и на хладно в баня или в мазе, като потопите долната част на салатата в съд с вода.

Как да приготвим зелена салата:
* Измийте добре листата! И след това изтръскайте водата.
* За да приготвите салата, накъсвайте листата. Ако ги режете, могат да потъмнеят.

Хранителна информация за зелена салата
* Без мазнини и холестерол;
* Ниско калорична;
* С ниско съдържание на натрий.

Любими рецепти със зелена салата:

Зелена салата
рецепта за основна салата, възможни са всякакви варианти от тук в зависимост от нашия вкус с прибавка на краставица, репички, зелен лук, зелен чесън, сирене или сирена, риба тон или колбас, варени яйца …

1 маруля или зелена салата
1 с.л. зехтин
чбълков оцет на вкус
магданоз за поръсване

* Салатата се измива добре.
* Отцежда се от водата и се нарязва на лентички в голяма купа.
* Полива се със зехтин (олио) и оцет на вкус и по желание леко се претрива.
* Сервира се поръсена с дребно нарязан магданоз.

30.11.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории