Зелена салата
Добави към моето меню
Зелена салата
Видове зелена салата:
Айсберг – стегнати глави и свежи, хрупкави, бледо-зелени листа с мек вкус.
Бостън – малки глави с меки, бледо-зелени листа и маслен вкус.
Биб– малки хрупкави глави и бледо-зелени листа с леко сладникав вкус.
Как да избираме зелена салата
Търсете свежи листа с ярък цвят. Избягвайте салати с потъмнели листа.
Как да съхраняваме зелена салата:
* Не отделяйте листата, ако няма да ги използвате веднага. И не мачкайте салатата, оставете й достатъчно пространство, за да може да диша.
* Можете да я съхранявате в хладилник до 1 седмица.
* Не съхранявайте салатата в близост до ябълки, пъпеши или круши. Тези плодове произвеждат етиленови газове, от които салатата потъмнява.
* Можете да я съхранявате и на хладно в баня или в мазе, като потопите долната част на салатата в съд с вода.
Как да приготвим зелена салата:
* Измийте добре листата! И след това изтръскайте водата.
* За да приготвите салата, накъсвайте листата. Ако ги режете, могат да потъмнеят.
Хранителна информация за зелена салата
* Без мазнини и холестерол;
* Ниско калорична;
* С ниско съдържание на натрий.
Любими рецепти със зелена салата:
Зелена салата
рецепта за основна салата, възможни са всякакви варианти от тук в зависимост от нашия вкус с прибавка на краставица, репички, зелен лук, зелен чесън, сирене или сирена, риба тон или колбас, варени яйца …
1 маруля или зелена салата
1 с.л. зехтин
чбълков оцет на вкус
магданоз за поръсване
* Салатата се измива добре.
* Отцежда се от водата и се нарязва на лентички в голяма купа.
* Полива се със зехтин (олио) и оцет на вкус и по желание леко се претрива.
* Сервира се поръсена с дребно нарязан магданоз.
30.11.2006