Последни Рецепти
Последни Статии

Как да запазим доматите свежи по-дълго?

Добавено в Готварски техники, Любопитно

Добави към моето меню

Бабини съвети или това, което научих още като малка на село, когато баба правеше най-вкусната салата през лятото с набрани от градината домати, краставица и магданоз:

– Когато се приготвят доматите трябва да са топли, т.е. ако ги държите в хладилника е хубаво да извадите поне 30 мин предварително от там за да направим салата.

– При много топло време се държат в хладилника в отделението за плодове и зеленчуци, но никога в найлонови торби. Добре е доматите да са откъснати с дръжката и да се рядят с нея нагоре.

– В началото на есента се обират и последните домати и тези, които не са узрели, още зелени. Доматите се съхраняват на хладно и проветриво място. Препоръчително е да се берат с дръжките, леко порозовели. Редят се в касети и се слагат в мазето. Може да се откъснат със стъблото и да се закачат, така доматите доузряват.

Как да запазим плодовете и зеленчуците свежи

tomatoes pix 1
Как доматите да остават свежи по-дълго

Харълд Макджий пише в книгата си “За храната и готвенето“: “Доматите произлизат от топъл климат и би трябвало да се съхраняват на стайна температура.”

Според него всичко друго освен напълно зрелите домати всъщност само страда от престой в хладилника, във всеки аспект — изграждане на вкус, цвят и хранителна текстура.
Температурите под 13 градуса по Целзий (каквито са обикновено в хладилника) спира активността на генериращия вкуса на доматите ензим. Напълно зрелите домати са податливи на загуба на вкус при поставяне в хладилник, но част от активността на този ензим може да се възстанови, ако те бъдат оставени за ден-два на стайна температура преди консумация.

Какво означава това на практика: Съгласно изследване на Serious Eats на съхранението на домати и направени дегустации на вкуса им “Доматите на пазара в пика на сезона си са вече перфектно зрели, те имат много малко полза от допълнителен престой на топло, а в много случаи това им вреди, докато вредата от хладилника е минимална, стига доматите да са зрели.”
Те са държали домати в хладилника до 4 дни без проблеми.
Изводът: ако имате студено място във вашия дом като мазе, където температурите са в диапазона 13-21 градуса – съхранявайте напълно зрелите домати там.
Ако нямате мазе – добре зрелите домати ще оцелеят при поставяне в хладилника, само предвидете известно време за възстановяване на стайна температура.

tomatoes pix 2

Какво обаче да правите с доматите, които не са съвсем узрели?
Определено не бива да ги поставяте в хладилника. Те трябва да се държат на стайна температура, за предпочитане подредени на един слой под пряка слънчева светлина.
Най-важното, за да остават те свежи за по-дълго, съхранявайте ги с клонката надолу, докато не узреят напълно. И това е обратно на това, което сме чели (Губят ми се спомените от есенните бригади когато редяхме касети с домати за износ!? ако някой си спомня)
Ползите са двойни: блокирането на зоната на свързване на клонката с домата предотвратява напускането на влагата от домата и спира въздуха (и по този начин и плесените и бактериите) от навлизане в него.

Знаете ли някакви други трикове за запазване на доматите свежи? Споделете ги в коментарите!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории