Как да запазим плодовете и зеленчуците свежи
Добави към моето меню
18 хитри трика да запазите плодовете и зеленчуците свежи
Често се случва да отворим хладилника и да открием, че плодовете и зеленчуците вече не са пресни или изобщо не стават за ядене (омекнали краставици, мухлясали зеленчуци или почернели гъби – може да се открият в хладилника, ако ги оставим за повече от няколко дни). Всички правим тази грешка и то нерядко. Мисълта, че харчим пари за храна, която в крайна сметка отива в кошчето, е потискаща.
Но има различни начини да се избегне тази ситуация. Това са няколко идеи, които ще ви помогнат да запазите плодовете и зеленчуците свежи.
• Не мийте нищо преди съхранение Не мийте плодовете и зеленчуците, преди да ги сложите в хладилника или в шкафа. Мийте ги непосредствено преди консумация. Ако нещо е мръсно, просто го избършете със суха кърпа. Измиването може да премахне естествените им защити срещу плесенясване и гниене.
• Плодовете и зеленчуците предпочитат суха среда Влагата кара продуктите да мухлясват по-бързо. Добър трик да предотвратите това е като поставите хартиена салфетка в съда, в който държите плодовете и зеленчуците. Тя ще абсорбира излишната влага и ще предотврати гниенето.
• Как да съхраняваме авокадо Неузрялото авокадо се поставя в хартиен плик или увито във вестник на стайна температура, докато узрее. След това се поставя в найлонова торбичка и се държи в хладилника.
• Не дръжте определени плодове и зеленчуци в хладилника Чушките, краставиците и доматите се съхраняват при стайна температура. Чушките губят еластичността си, когато се държат в хладилник, а краставиците и доматите стават лепкави.
Плодовете и зеленчуците не трябва да се съхраняват в хладилник, докато не са узрели. Иначе ще загният много по-бързо.
• Увивайте дръжките на бананите Ако съхранявате бананите в хладилника, те бързо могат да загубят вкуса си. Най-добре е да ги съхранявате на стайна температура, но с увити дръжки.
• Съхранявайте обелените и нарязани зеленчуци във вода Можете да съхраните обелени и нарязани зеленчуци като целина или моркови дълго време, стига да ги държите в буркан с малко вода.
• Съхранявайте плодовете и зеленчуците в най-долната част на хладилника Колкото по-ниска е температура, толкова по-трудно е да задържите аромата и свежестта на плодовете и зеленчуците. Ако искате те да запазят вкуса си по-дълго време, дръжте ги в тази част на хладилника, която не е толкова студена.
• Определени плодове и зеленчуци не трябва да се съхраняват заедно Определени видове плодове и зеленчуци започват активно да излъчват етилен щом узреят. Сред тях са бананите, кайсиите, пъпешите, крушите, сливите, мангото и доматите. Другите видове плодове и зеленчуци са чувствителни към етилен, след които: ябълки, патладжани, диня, картофи, тиква, моркови и броколи. Ако те се поставят близо до тези от първата група, те започват да гният с бързи темпове. Най-добре е тези групи да се съхраняват отделно.
• Дръжте картофите и лука отделно Ако съхранявате лука и картофите на едно място, последните бързо започват да прорастват и стават негодни за ядене.
• Лукът и чесънът обичат тъмното Най-добрият приятел на чесъна и лука е тъмнината. Ако нямате подходящ шкаф, можете да ги държите в хартиени пликове с пробити дупки в тях, през които да минава въздух.
• Картофите се развалят на слънце Не съхранявайте картофите под пряка слънчева светлина – те не само се развалят, но стават и опасни. Дръжте ги на сухо и тъмно, в дървени или пластмасови кутии или кошници. Студът също е опасен за картофите, ако измръзнат след това стават воднисти и негодни за ядене.
• Дръжте по няколко ябълки при картофите Така те ще се запазят свежи по-дълго.
Как да съхраняваме картофи през зимата
• Дръжте аспержите в чаша вода Също като цветята, така те ще се запазят по-дълго.
• Броколите и карфиолът обичат влагата Дръжте стъблата в прясна вода и покрийте горната част с мокра кърпа. Водата трябва да се сменя редовно, а кърпата да се напоява често.
• Зеленчуците, съхранявани на стайна температура изискват проветряване Не ги затваряте в шкафове. Там ще се развалят по-бързо от нормалното. Вместо това ги дръжте в дървени или пластмасови кутии или с добра вентилация.
• Целината се запазва най-добре увита в алуминиево фолио и в хладилника. Ако я съхранявате в найлонов плик или фолио, тя ще загуби вкуса и консистенцията си.
• Доматите трябва да се поставят с дръжката нагоре Частта около стъблото е най-деликатната част от домата. Това е мястото, от което започват да развалят. Ако държите стъблото нагоре, те ще се запазят по-дълго.
• Гроздето се запазва най-добре в найлонов плик В найлонов плик или фолио и в хладилника гроздето остава по-дълго време свежо и сочно. Не струпвайте прекалено много наведнъж, защото чепките, които са най-отдолу, ще се смачкат.
Източник: Bright Side