Последни Рецепти
Последни Статии

Проверени съвети при печене на сладкиши

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Изберете точния размер на формата за печене
– Ако са дадени препоръки/размери на формата е която да се изпече сладкиша – по възможност я спазете, за да не получите много тънък или дебел блат. Например при тортите се дава диаметър – 18, 20, 24, 26, 32

– За да се изпече равномерно сладкиша
Загрявайте фурната до необходимата температура. Поставяйте тавата в долната част на фурната, или на кой ред е дадено в рецептата. Не отваряйте фурната преди да се е надигнала сместа или препоръчаното време в рецептата да е изтекло. Ако се налага да завъртите тавата, правете това към края на печенето, тъй като сладкишът може да спадне при внезапното проникване на студен въздух.

cake pix 1
– За да проверите дали е опечен
Забийте клечка за зъби в центъра на сладкиша. Ако извадите клечката суха, сладкишът е готов, ако се е залепило тесто, продължете печенето. Това означава, ако срещнете “пече се до суха клечка”

За да го извадите лесно от съда
Намажете (подмажате) тавата равномерно и добре, поръсете с малко брашно и я изтръскайте. Може да използвате и хартия за печене, която също може да намажете с мазнина. Ако въпреки това е трудно да се извади сладкишът, поставете съда върху влажна кърпа и почакайте.

За да изстине напълно
Обърнете го върху метална решетка или обърнато сито.
За по-сполучливо украсяване изберете най-гладката страна на сладкиша – тази, която не се е надигнала. Това ще улесни поставянето на глазурата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории