Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на чая

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Чай, не може да има човек, който да не иска да изпие чаша чай. А ето оказва се, че тази напитка си има дори и ден от календара
15 декември е Световен ден на чая

tea-1

International Tea Day се отбелязва в страните, които са водещи производители на чай в света за да се обърне внимание на производството на чай, продажбите, както и на хората, които работят на чаените плантации, така и на производителите, но най-вече на хората, които обичат да пият чай.

Решението да се отбелязва този ден е вземато на Световния Социален форум (World Social Forum) през 2004 г. в Мумбаи Индия.
И този ден се отбелязва в страните за които производството на чай е на челно място – Индия, Шри Ланка, Бангладеш, Непал, Китай, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда, Танзания.

tea-2

Приема се, че като напитка чая е открит от втория император на Китай Шен Нунг (Shen Nung) около 2 737 г пр.н.е. когато изпуснал няколко чаени листенца в чаша с гореща вода.
Можете ли да си представите, че днес ние пием този чай, който е и опитал китайския император преди повече от 5 000 години.

Около 400-600 г в Китай се заражда интерес към чая като към лечебна напитка и започва процеса на култивиране на чая. Днес има много видове чай, и като технология на обработката – черен, зелен, бял. Може да бъде комбинация с подправки, билки, портокал, джинджифил.

tea-3
чаена плантация в подножието на връх Фуджи

Най-известната история за пиене на чай това е японската традиция за пиене на чай – японската чаена церемония – тя става популярна през 16 век.

Интересна дата е 16 декември 1773 когато в Бостън жители, преоблечени като индианци, изхвърлят в пристанището на града натоварения на три кораба чай в знак на протест срещу данъчните мерки на метрополията Англия. Събитието остава в историята като “Голямото Бостънското пиене на чай” Boston Tea Party – и като предвестник на Американска революция.

tea-4
Англичаните са известни с това, че обичат да пият чай

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории