Последни Рецепти
Последни Статии

чай за отслабване

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Струва ли си да разчитаме на чая за отслабване?

Може ли наистина чаят за отслабване да ни помогне да решим проблема с наднорменото тегло и да ускори обмяната на веществата? Вредата от него не е ли по-голяма, отколкото ползата?
Максималният ефект, който може да се постигне, е т.нар.
прочистване на организма.

След приемането на чая теглото наистина може да се намали, но това става за сметка на слабителното и диуретично действие на билките в състава на напитката. Чаят не е в състояние да “изгори” мастните наслоения.

tea diet pix

Постоянното приемане на чай за отслабване може да доведе до обезводняване на организма и до нарушаване на електролитния баланс, тъй като заедно с шлаката и токсините, тялото изхвърля и важни за неговото правилно функциониране вещества. Злоупотребата с всяко диуретично средство може да доведе до намаляване на калия в кръвта. В резултат се появяват мускулна слабост и сериозни нарушения в бъбреците.

Заедно с това обаче се наблюдава и бърза загуба на тегло, която дава оптимизъм на отслабващите. В действителност тя е краткотрайна и свидетелства само за загубата на течности, от които се нуждае организма. Освен това възниква зависимост – като психологическа, така и физическа. Много хора, приемали дълго време прочистващи чайове, не могат да се откажат от тях, защото организмът е привикнал да му се помага при изхвърлянето на ненужните вещества.
Всичко това не означава, че чаят за отслабване трябва да бъде изцяло отхвърлян. Трябва обаче внимателно да се спазват условията за неговата употреба и най-главното да се различава качествения продукт от фалшивия.

При много хора с наднормено тегло са налице и проблеми, свързани със задържането на течности. В такива случаи чаят също е от полза, но е необходимо да се спазва мярката за съответните килограми лично тегло.
Избирайки чай в аптеката, цената не може да бъде първият ориентир – не е задължително добрият продукт да струва скъпо. Не купувайте билкови чайове от улицата или на ръка – на практика тяхното съдържание не е сертифицирано, т.е. не е ясно как те ще ви подействат.
Върху опаковката задължително трябва да са посочени названието и адреса на фирмата-производител, номера на хигиенния сертификат, срока на годност, пълен списък на съдържанието и противопоказанията.

tea pix esen

Полезно е да се знае!
Симптомите на недостиг на калий в кръвта са:
– умора, авитаминоза, болки в мускулите
– болки в стомаха, хронически разстройства на червата
– отоци, бърза и кратковременна загуба на тегло.

Кога чаят за отслабване е противопоказан
– при изострени заболявания на стомашно-чревния тракт
– при камъни в бъбреците
– по време на бременност и кърмене
– при общо отслабване на организма.

dieti.info

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории