Телешко каре
Добави към моето меню
Телешко каре със сос
500 г телешко контра филе
сол и черен пипер на вкус
за соса :
3 жълтъка
120 г маргарин
1/2 в. ч. бяло вино
1/2 в. ч. винен оцет
1 малка глава кромид лук
1/2 ч. л. горчица
3-4 зърна черен пипер
1 с. л. естрагон
за гарнитура:
1 кг картофи
1 глава кромид лук
7-8 с. л. олио
4-5 стръка копър
4-5 стръка магданоз
1 ч. л. изсушен розмарин
1 ч. л. червен пипер
Картофите (много добре измити) се режат на четвъртинки и заедно с кората се поставят в тава, пекат се 40-50 минути в силно загрята фурна. Овкусяват се с нарязан наедро лук, розмарин и сол, налива се мазнина и се разбъркват. Поръсват се с магданоз и копър и тавата се поставя във фурната.
В тенджера се слагат да се варят бялото вино, виненият оцет, малка глава лук, зърната черен пипер и естрагонът.
Отделените жълтъци се поставят в купа и се разбиват. Маргаринът се оставя да се разтопи и на тънка струя се добавя към жълтъците, като се бърка, за да не се пресекат. Сипва се естрагоновата смес и се вари на водна баня. Накрая се поръсва със суров естрагон и се оставя да се охлади.
Телешките карета се осоляват, подправят се с черен пипер и се пекат в сгорещен тиган без мазнина 2-3 минути.
Готовите картофи се изваждат, подправят се с черен пипер и сол на вкус и се запичат за още 5 минути. Изваждат се, подреждат се в чиния, заливат се със соса и отгоре се слагат телешките карета.
От принципите на разделното хрнане, знам, че не трябва да се съчетават месо и картофи, но понякога има такива вкусни рецепти и съчетания, та събота вечер е именно такава вечер, когато се нарушават правилата
Използвани маркери:
телешко, рецепти с телешко