Зелеви сърми
Добави към моето меню
рецепта на традиционното ястие за трапезата на Бъдни вечер
Зелеви сърми
* 1 голяма кисела зелка
* 2 – 3 глави лук
* 1 морков
* 1 глава целина
* 2 ч.ч. ориз
* 1 ч.ч. нарязани гъби печурки
* сол и черен пипер на вкус
* магданоз
* 2 с.л. доматено пюре
Избира се голяма кисела зелка и се накусват зелевите листа.
Приготвя се плънка от нарязан на дребно лук, нарязаните на кубчета моркови и целина. Всичко се пържи и след известно време се прибавят нарязаните на дребно гъбки. Към омекналата смес се прибавят оризът, дребно нарязан магданоз, сол и черен пипер.
Вземат се два омекнали листа, от които единия по-голям, с другия по-малък. Върху по-големия се слага плънка. Покрива се с по-малкия лист и по-големият лист се навива около малкия, като се два ръгла форма на сармите. Сармите се нареждат на разстояние, една от друга. Налива се малко вода и се слагат във фурна. Пекат се до зачервяване.
Това ми е любимо ястие през зимата и задължително ястие за трапезата на Бъдни вечер. От стари баби научих, че е хубаво да се слага 1:1 ориз към жито и ги приготвям така.
Използвани маркери:
Бъдни вечер,сарми,кисело зеле