Последни Рецепти
Последни Статии

Тера Мадре Балкани

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Terra Madre в София, Ботаническата градина
едно събитие, което може да посетите, ако през уикенда сте в София, за да видите, научите, опитате продукти, които се отглеждат на Балканите
Какво е Тера Мадре Балкани? Оргазира се за първи път през 2010 г в София – като първата мрежа от хранителни общности от няколко страни на един и същи регион. Балканските държави имат много общи традиции в областта на храната, затова и опазването на наследството и традициите в техните селски райони изисква общи и навременни усилия, надхвърлящи националните граници. Представят се над 150 делегати от 10 страни: Албания (15 представители), Босна и Херцеговина (14), България (45), Хърватска (8), Гърция e (5) ЮНМИК Косово (3), Македония (20), Румъния (23), Сърбия (10) и Турция (10).

Terra Madre Sofia

Програмата на Terra Madre София 29 юни-1 юли 2012
Ако ви е интересно да видите как малки области са създали уникални продукти случайно или просто под натиска на различни условия това е една възможност

Terra Madre в Ботаническата градина София, събота 30 юни 2012
Организира се открит базар за уникални продукти от Балканите — с дегустации за обичащите да опитват нови (и стари) храни и с дискусии за любознателните.
– от 10 до 14 часа с открития базар “Вкусете Балканите“,
– от 16 до 18 часа е кръглата маса на тема “Храната и виното като елемент от националната културна идентичност“, и отново с дегустации,
– от 19 до 22 часа е похапването на открито.

Terra Madre в Ботаническата градина София, неделя 1 юли 2012
– от 11 часа събитието ще продължи с “вкусни стихове” от Мария Донева, джаз за деца, дегустация на сезонни плодове и обучение за малките как да правят живописни пана от череши и селски бонбони.

тера мадре

“Трапезата на Балканите събира хората на празник и делник, за веселие и тъга. Храната е онази невидима и в същото време силна връзка между човека и природата, която разкрива мъдростта на жената да нагости своето семейство с наличното”, обяснява Десислава Димитрова, която е координатор за България на Slow Food. Организацията е създател на мрежата “Terra Madre Балкани”, която обединява хранителни общности от целия регион. Тук е и зеленото сирене от Черни Вит – уникално плесенно сирене от България, смилянският фасул и още много локални продукти от всички балкански страни.

Организацията Slow Food е създадена през 1989 г. в италианския град Бра като отговор на масовата култура за бързо хранене. Целта й е устойчиво развитие при отглеждането на храната, подкрепа за традиционни производства, запазване на вкусовото разнообразие, хранене с качествени продукти, за които е гарантирано, че и производителят е получил адекватна на труда си цена. Slow Food не означава задължително органична храна със сертификат, а храна, която е отгледана, пренесена и сготвена с мисъл за здравето на хората и за околната среда.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized