Терин
Добави към моето меню
Терин е дума, която все по-често се среща в различни кулинарни рецепти.
Какво е терин? – думата идва от френски Terrine
Terrine (cookware) е съд за готвене, подобен а нашия гювеч, с вертикални страни и плътно затварящ се капак, обикновено правоъгълна или елипсовидна форма. Днес могат да се видят изработени от емайлиран чугун, с тефлоново покритие.
Другата дума на френски е Terrine (food) – рецепта приготвена с кайма и други по-едро нарязани състваки, която обекновено се сервира студено или при стайна температура.
Днес има различни рецепти за терин, най-пбщо може да се разделят така
– с кайма и зеленчуци
– зеленчукови терини
– сладък терин, приготвен с бишкоти, сметана и много плодове
Общото е формата правогълна форма, като се сервира нарязано на филийки.
През лятото и есента са интересни като решение зеленчуковите терини По принцип това е ястие при което се използва запечен патлджан или тикчички за да се оформи най-външния слой, плънката вътре е от различни зеленчуци, които са печени или сварени на пара и подредени. Може да се добавят сирена в плънката. След което се залива с бульон с желатин и се поставя да се желира самото ястие.
Няколко комбинации от зеленчуци, кпото предложиха нашите чиататели
Bistra Borisova Патладжан, грах, картофи ,зелена и червена чушка ,моркови тиквички
Svetla Hell Georgieva Плънката я правя с печена чушка, сушени домати в зехтин, царевични зърна, грах, варен морков, пасиран чесън и извара. Желирам с агар агар.
Здравка Батаклиева морков, картоф, чушки (зелена,червена,жълта), патладжан, тиквичка, лук, гъби, грах.зрял боб, царевица, зелена маслина без костилка, домат и градински подправки. облицовката ще е смесена от патладжан и тиквичка.