Последни Рецепти
Последни Статии

Нещата, които ни убиват

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ако искате да живеете по-дълго време не е необходимо да извършвате чудеса, а да ядете повече свежи плодове и зеленчуци, да се движите повече, да откажете цигарите.
Познато нали?! Ето го представено в две инфографики.

Всеки изпитва тревоги, понякога основателни, понякога не. Погледнато като статистика, сме известни с лошата оценка на риска. Но това не трябва да е оправдание, когато запалваме цигара или когато всеки ден се качваме в колата си и изкарваме часове в трафика на града, а се тревожим когато се качваме в самолет.

За да помогне на хората да разберат това, Националната здравна служба на Обединеното кралство създава Атлас на риска, който за пръв път е представен в Twitter от лекаря на университета Дюк Петър Убел, пише businessinsider. Основните причини за смърт и предотвратима смърт са подобни в САЩ. Логично е да се очаква да отразяват картината и у нас.

Основната идея е да се покаже визуално, че нашите страхове често са неуместни, и че повечето от нас трябва да се тревожат повече за отказването от тютюнопушенето и консумирането на повече зеленчуци, отколкото някой да ви убие.

Графиките са осреднени за населението, като в сайта на Атлас на риска можете да видите тези графики за вашия пол и възрастова група.

Основни причини за смърт
в Обединеното кралство, като по-големите кръгове представляват по-често срещани причини:
smyrt prichini
– заболяване на сърцето и кръвоносната система, сърдечносъдови
– рак
– проблеми свързани с дишането
– заболяване на нервната система

Най-големи рискове, водещи до смърт
smyrt riskove
– високо кръвно налягане
– тютюнопушене
– висок холесторол
– наднормено тегло и особено затлъстяване
– липса на свежи плодове и зеленчуци в менюто
– намалена физическа активност и обездвижване
– алкохол
“Лесно е да се изгуби перспектива и да се тревожим за малки или незначителни рискове, като същевременно пренебрегваме или не сме наясно с основните заплахи”, пише на сайта. “Атласът на риска за избора на NHS е създаден, за да помогне за поставяне на заплахите за здравето в перспектива.”

изторник: The things most likely to kill you in one infographic https://www.businessinsider.com/the-things-most-likely-to-kill-you-in-one-infographic-2015-2

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории