Последни Рецепти
Последни Статии

Бъдете внимателни с модерните храни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Широко разпространено е мнението, че модерните храни и методи на хранене са здравословни и влияят добре на нашия организъм. Разбира се, има доза истина, но като всичко и това трябва да бъде с мярка.
Проверено в сила са препоръките за балансирано хранене, с колкото се може по-малко преработени храни, като се храним сезонно и с местни храни е добрата практика.
Не случайно през 2019 г. като най-здравословна диета се препоръчва средиземноморската диета, която е по-скоро начин на хранене. (според американски медии тя изпреварва дори кето диетата, която бе най-популярната диета на 2018 г.)

facebook_1545384682256
– Ние не искаме яйца, месо, риба, млечни и без глутен. Какво ще ни препоръчате?
– Такси

През 2018 г. подобни картинки отразяваха крайностите в храненето, което често се свежда до – без глутен, без млечни, без захар, без … годината в която високомазнинното хранене стана модерно.

– Вегански храни
В последните няколко години веганството навлезе в пълна сила и в България. Не забравяйте обаче, че с този начин на хранене вие лишавате организма си от основни вещества. Ако сте вегани, трябва да намерите начин да си набавяте всички необходими витамини и минерали.
Не изпадайте в крайности. Ако ли, следете показатели си, правете си изследвания и ако е необходимо приемайте витамин В комплекс (Витамин В12!) и магнезий, преди да се озовете пред лекарския кабинет.

– Киноа и други зърнени култури
Те се наричат супер храни с високо съдържание на антиоксиданти, фибри и протеини. Запасете се с тях, но бъдете внимателни. Зърнените култури оказват влияние на чревния тракт и прекомерната консумация и неправилното приготвяне може да ви навредят, като получите неприятно подуване на червата.
Нашият съвет – включвайте в храненето си овесени ядки и пълнозърнести брашна.

– Заместители на захарта
Бялата захар се превърна в отровата на XXI век, което доведе до популяризиране на заместителите й. А истината е проста – не захарта е вредна, а количеството захар, особено скритата захар, тази за която не си даваме сметка, когато я приемаме с промишлено приготвени храни. Трябва да бъдем внимателни и със заместителите на захарта, защото често това са химически продукти, за които има малко наблюдения затова как действат на организма ни, но е доказано, че захарин и подобни имат особено влияние върху мозъка и не са толкова полезни, колкото си мислите.

– Пакетирани храни
Те са навсякъде, на всеки ъгъл, примамват ни с лъскави опаковки, но всъщност са с голямо съдържание на Е-та, които разболяват нашия организъм и действат негативно върху имунната система.
Нашият съвет е, колкото може по-малко пакетирани храни и промишлено обработени храни – списъкът е огромен от колбаси до вафли, които не знаем какво съдържат.

– Обръщайте внимание на процеса на готвене
Някои методи излизат на преден план, например използването на микровълнова печка (много е написано затова вредни ли са или не) или вакуумното пакетиране. Те са предпочитани, защото спестяват време, но и са вредни. Винаги консумирайте пресни продукти, а когато се налага термична обработка, използвайте готвене на пара, варене или печене, чрез която ще запазите хранителните свойства.

Азиатска кухня
Широко разпространена и модерна по целия свят е азиатската кухня, която според някои хора е много здравословна. Това е факт, но не когато е гарнирана с лют сос, който я съпътства. Той е вкусен, но при честа консумация, може да ви докара болки в стомаха.
Самото понятие азиатска кухня е огромно. За нас би било трудно да се храним както би се хранили обитатели на остров в Япония или Южна Азия, а китайската кухня е огромна, с няколко основни (пет), които са регионални, т.е. зависят от продуктите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории