Тиквени семки
Добави към моето меню
Тиквени семки
Тиквените семки са полезни и вкусни.
Могат да се похапват сурови, като добавка към мюсли, хляб, към соленки или бисквити.
Бисквити с тиквени семки и извара
1 ч.ч. тиквени семки може да съдържа до 285 калории, 11,87 г протеин, 12,42 г мазнини и 11,8 г фибри.
Растителните протеини да се различават от животинските, но те са също толкова важни за здравето. Такива са и фибрите. Съдържанието на мазнини в семките може да изглежда високо, но те са здравословни.
В една чаша тиксвени семки също така се съдържат и 168 мг магнезий. Това е повече от половината от препоръчителното дневно количество, което е около 310 мг. Този елемент е необходим на организма за регулиране функцията на мускулите и нервите, нивата на кръвната захар и кръвното налягане.
Калият е друг много важен елемент, който се намира в изобилие в тиквените семки. Една чаша от тези ядки съдържа 588 мг от него. Калият е необходим за съкращаването на мускулите, за баланса на минералите и поддържане на нивата на кръвното налягане. Помага също така и за намаляване на риска от повторна появата на камъни в бъбреците и загуба на костна плътност с напредване на възрастта.
Цинкът е важен минерал, нормализира работата на мозъка и съня, подобрява паметта и намалява умората и раздразнителността.. Препоръчителното дневно количество е около 8 мг, а в количеството от една чаша тиквени семки се съдържат близо 7 мг.
Тиквените семки са особено полезни при недостиг в организма на фосфор, магнезий, манган, желязо, цинк и селен. Те подобряват работата на стомашно-чревния тракт, нормализират секрета на жлъчката, активизират водния и солния обмен, повишават имунитета, способстват за прочистването на кръвта, намаляват нивото на холестерол и активизират работата на сърцето.