Тиквеник
Добави към моето меню
Тиквеник
1 пакет кори
1 кг тиква
1 ч.ч. захар
100 г изпечени орехи
1 ч.л. канела
1 ч.ч. олио
Тиквата се настъргва на ренде и се поръсва със захарта, начуканите орехи и някоко щипки канела. Всяка кора се полива с лъжица олио и равномерно се разпределя плънката от тиква. Корите се навиват на руло. Нареждат се в тава, намазана с олио, поливат се отгоре с малко олио.
Пече се на умерена фурна.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.
Тиквеник на розички
разликата е само в приготовлението, продуктите са същите.
В половината олио задушаваме тиквата заедно с орехите и канелата.
Върху всяка кора поръсваме препържено олио, слагаме от плънката, поръсваме със захар и навиваме на руло. Нареждаме рулата в намазана с олио тавичка.
Опичаме тиквеника в умерена фурна и след като изстине, го поръсваме с пудра захар.