Последни Рецепти
Последни Статии

Бял мъж

Добавено в Предястия

Добави към моето меню

За това традиционно ястие, което се поднася на Петровден има легенда. Тя е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. Според легендата, веднъж на Петровден жътварите сложили сирене на трапезата си. То се разтопило от силното слънце и хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той се пресегнал към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на бяло брашно. Гостът поръсил сиренето. Получила се каша, която нарекли “бял мъж”. Оттогава хората винаги я поднасят на Петровден.

Бял мъж, Белмъш, Кутмач
рецепта за ястие от мляко за Петровден, така както повелява българската традиция.

* 1 кг прясно сирене
* 200 г брашно
* лъжичка сол
* 200 г овче мляко

Прясното сирене се слага в дълбок съд, сипва се прясното мляко, солта и разтвореното в малко вода брашно. Сместа се поставя на силен огън, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица, докато водата изври и кашата се сгъсти. Полученият белмъш се яде с хляб или с петмез и мед.

бял мъж
На Петровден всяка година в Етъра отбелязват особено тържествено Деня на занаятчиите. На този ден се прави и възстановка на обичая „Бял мъж”

Идея: Такова ястие правеше баба ми, прабаба ми, на село гледаха овце и имаше мляко и прясно сирене и агнешко печено в пещ (такова агнешко сега има само в сънищата ми, защотото и агнешко трудно се намира и пещ къде може да се намери?) Убедена съм, че и днес по българските села се приготвя такова ястие.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    Петрослав // July 29th, 2006 at 9:00 am

    Това наистина е невероятно. И в Етрополско го правим.

  2. 2
    martinabg // May 7th, 2009 at 3:13 pm

    :(:(:( обожавам бял мъж и на нашето село баба и дядо правеха с домашно приготвено овче сирене и мляко. С тая разлика, 4е ние нямахме пещ, а нормална модерна печка :)