Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски заговезни в Полша

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Пухкави понички, хрупкави фаворки с пудра захар и танци, от които да хвърчат трески по пода
Великденски заговезни в Полша или празника известен като Tłusty czwartek „ Мазен четвъртък“

Директорът на Полския институт в София Ярослав Годун сподели в разговор за БНР “ако човек не хапне поне една традиционна пълнена поничка, мекичка или фаворка (вид сладка курабийка от фино пържено тесто) за празника, според поверието по-късно в живота няма да му върви

Tłusty czwartek

Има дни в календара, когато преяждането съвсем официално е позволено! И това е карнавалното време, преди Великия пост. Празникът е характерен предимно за католическите страни на Западна Европа.
Ще ви разкажем за един, спазван и до днес, традиционен обичай на Полша, наричан „ Мазен четвъртък“ – Tłusty czwartek.

В някои други страни ще го срещнете като Дебел четвъртък (на немски: Fetter Donnerstag, Schmutziger Donnerstag или Weiberfastnacht – в региони, където се празнува с карнавал; на гръцки: Τσικνοπέμπτη, Тсикнопемпти).
Традиционният християнски празник е познат също и като Великденски заговезни, само че у нас се прави в две последователни седмици като Месни и Сирни заговезни.

По стар обичай, преди постите похапването трябва да е обилно, а тялото и душата така добре да се наситят, че после да понесат въздържанието по-леко. Затова във всеки дом и селище се приготвят печени, варени, пушени, сушени месца, кой каквото и колкото има. Най-достъпният и обичан от всички вариант са пържените тестени изделия, с разнообразни плънки от бекон, сланина и месо.

Няколко рецепти за понички:
Фаворки
Класическа рецепта за фаворки Faworki от Полша
Faworki

Портокалови понички
Мини портокалови понички с рикота и карамелен сос
dsc_3272

Френски понички – Bugnes (frittelle francesi)
Чудесни понички, но с по-различна форма. Хрупкави отвън и мекички отвътре, много вкусни!
dsc_8900

Бързи мини понички без мая
Бързи, много мекички и вкусни понички без мая
БЪРЗИ МИНИ ПОНИЧКИ БЕЗ МАЯ

С годините традициите се дообогатяват с различни по размери и пълнеж всевъзможни кръгли, квадратни, подобни на гевречета сладки понички или хрупкави пържени панделки (фаворки). Тестото се приготвя с мая. Откъде, обаче, идва думата? Казват, че „фаворки“ произхожда от названието на цветните панделки, които в Средните векове рицарите прикрепват към дрехите си в знак на благодарност и преданост към дамата на сърцето си – на латински език favor. Досещате се, вероятно, за друга дума, която е останала до наши дни „фаворит“ – любимец, към когото се показва подчертано предпочитание.
Неведоми са пътищата, които изминават думите. За Мазния четвъртък на полските традиции фаворити са членовете на семейството, приятелите… Тъкмо към тях на първо място полските домакини изразяват своята обич . По стародавна традиция в кухните се замесват огромни количества тесто, които се превръщат в изкусителни понички и, разбира се, в задължителните хрупкави фаворки. Сладките панделки са символ и на ангелските криле, защото са крехки и чупливи. Спазва се поверието, че на Мазния четвъртък всеки трябва да се изяде поне една фаворка, за да е щастлив през цялата година.
Някога в много от селищата празникът се провеждал в местната кръчма, сред масово веселие, лудории, шеги, закачки и бурни танци: обертаси, мазурки, краковяци, от които чак трябвало да хвърчат трески по пода. Танцьорите имали и друг мотив да скачат колкото може по-високо, за да расте и реколтата все по-нагоре и да става по-богата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории