Толстолоб
Добави към моето меню
Толстолоб
Една от рибите, които с предлага почти постоянно в рибните магазини, достъпна заради ниската си цена и може да се приготвят вкусни рецепти с нея.
В магазина трябва да избираме толстолоб с бяло и твърдо месо, което е и с с ниско съдържание на мазнини, т.е. да изберем прясна риба с тегло до 3 – 4 кг. Може да се предлага и на котлети и на филе.
Описание в естествена среда – Тялото е продълговато, странично сплеснато с голяма глава и широко чело (лоб), откъдето идва и наименованието на рибата. Максималното тегло, до което може да достигне толстолоба е 25 – 30 кг.
Какво да приготвим с толстолоб
Голямата глава, плавниците и костите на толстолоба, особено в комбинация с такива от шаран и бял амур, дават силен аромат за рибен бульон, който може да се използва за основа на истинската рибена чорба или за желирани рибни филета, наречени аспик.
Добър е и за пържене, като се филетира, а частите с повече кости (към опашката) се заделят за рибния бульон. Рибата е чудесна панирана, както и под формата на рибни шишчета на скара.
Хранителна информация за 100 г толстолоб (пресен):
– Калории: 93 Ккал
– Калории от мазнини: 18 Ккал
– Мазнини: 1,8 г
– Наситени мазнини: 0,4 г
– Омега-3 мастни киселини: 0,6 г
– Холестерол: 57 мг
– Протеини: 22,7 г