Спагети с доматен сос и пиле
Добави към моето меню
пене ригате с доматен сос и пиле
рецепта за паста – узрелите домати на късното лято са сочни и сега е момента да им се насладим
1 пакет пене ригате, 400 гр
1 пилешки гърди (може да се заменят с наденички 200 гр)
1 с.л. зехтин
1 глава кромид лук
2 – 3 скилидки чесън
4 – 5 домата, около 1 кг
100 гр кашквал (или пекорино Романо)
щипка черен пипер
5 – 6 листа листа босилек
* Пене ригате (или спагетите) се сваряват според указинията на опаковката – в 4 л вряща вода без добавки на сол или мазнина, за около 10 мин
* Загрейте дълбок тиган (уок) на средно висока и добавете зехтина. Пилешките гърди се нарязват на ситни кубчета. Ако използвате наденички ги обелете и тогава ги нарежете на парченца (може да се приготви с наденички за барбекю);
* В загретия лук добавете пилешките гърди (наденичките) и нарязания на шайби лук. Разбърквайте така около 7-8 мин;
* Добавете нарязания на ситно чесън и разбъркайте;
* Доматите бланширайте и обелете, след това ги нарежете на малки кубчета или настържете на ренде и ги добавете в тигана. Ястието ври около 10 мин;
* Отстранете от огъня и овкусете с черен пипер и добавете половината настърган кашкавал и смесете с пастата;
* Разпределете пастата в порционни чинии и поръсете с останалата половина настърган кашкавал и накъсани на ситно листа босилек.
Така приготвената рецепта се съчетава идеално с бутилка червено вино.
Mного добре се получава, само трябва да се добави малко сол, че иначе става малко безвкусно