Последни Рецепти
Последни Статии

Топла или студена вода да пием?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Вероятно започвате деня с чаша топло кафе или чай.
Когато посягаме към водата, често предпочитаме да е студена (особено през горещото лято). Тогава вкусът й е по-добър и по-освежаващ.

Един от навиците от които съзнателно съм развивала е да пия вода през деня в офиса. И другият с който ми бе по-трудно – сутрин денят ми да започва с чаша хладка вода (не студена, но не и гореща, а приятно топла) и парченце лимон (особено през зимата – витамини!). И може би стана устойчив едва след като отказах цигарите преди години и денят ми вече не започваше с чаша кафе и цигара. Сега започва с чаша топла вода. А кафето, кафето е някъде към 9.30 -10. Чисто, черно, силно, без захар, без сметана, без мляко.

Защо топлата вода е далеч по-полезна за нашето здраве?

water drink pix flowers
Как е по-добре да пиете водата – топла или студена?

– Детоксикира тялото
Когато пиете топла вода (най-вече в сутрешните часове), ще изчистите тялото си от насъбралите се в него токсини (които от своя страна могат да доведат до множество заболявания). За по-силен ефект добавете парче лимон – витамин С ще “съживи” клетките, докато топлата вода ще детоксикира тялото ви.

– Облекчава менструалните болки
Научно доказано е, че топлата вода облекчава болките, причинени от менструация и главоболие, подобрява кръвния поток. Ако имате спазми, трябва да пиете и топла вода, тъй като тя ще помогне на коремните мускули да се отпуснат и ще намали спазмите.

– Облекчава стреса
Можете да се отърсите от стреса и като изпиете чаша топла вода. Това ще помогне на централната нервна система да функционира правилно. Кортизолът е един от хормоните на стреса и дехидратирането му повишава нивото на стрес.

– Помага за отслабването
Пиенето на вода може да ви помогне да отслабнете, но ако я приемате топла, метаболизмът ви ще се засили. Топлата вода повишава телесната температура и докато тялото ви се опитва да компенсира разликата в температурите, калориите започват да горят.

– Подобрява кръвообращението
Циркулацията на кръвта в тялото се подобрява значително при прием на топла вода. Това е важно за поддържане на правилна мускулна и нервна активност.

– Стимулира движението на червата
Дехидратацията е една от най-честите причини за запек, така че водата като цяло стимулира червата. Топлата вода е още по-ефективна за подобрение на червата.

– Спира преждевременното стареене
Преждевременното стареене е един от най-големите кошмари за жените. Нарастващото количество на токсини в женското тяло може сбъдне този кошмар. Топлата вода може да помогне на тялото ви да премахне токсините.

Студена вода

– Може да навреди на храносмилането ви
Докато консумирате студена вода, кръвоносните съдове се свиват, което затруднява храносмилателните ви способности. Това може да доведе до стомашни разстройства, болки в корема и запек.

– Пести енергия
Вашето тяло използва допълнителна енергия, за да загрее студената вода, за да достигне до средна температура. Ето защо не трябва да пиете ледена вода – ще се чувствате изтощени и няма да може да изпълнявате нормално ежедневните си задачи.

По идея на adme.ru

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории