Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на сладоледа

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Празникът на сладоледа се пада всяка трета неделя на юли. Някои приемат, че целият месец юли е месец на сладоледа.

Каква е историята? През 1984 г. президентът Роналд Рейгън на САЩ определя юли като Национален месец на сладоледа, а третата неделя от месеца за Национален ден на леденото изкушение.
21st July 2019 (Third Sunday in July) is National Ice Cream Da
На 21 юли 2019 г. в САЩ отбелязват, като Национален ден на сладоледа.

В някои градове се организират сладоледени събития, на които гостите могат да похапнат безплатно от замразения десерт.
И защото на нас ни харесва идеята ви предлагаме днес да си хапнем сладолед без угризения. Най-добре е да е домашно приготвен.
Да направим домашен сладолед

Или може да изберете качествен сладолед в голяма опаковка и да хапнете заедно цялото семейство.

recepti sladoled
Рецепти със сладолед

Историята на сладоледа е интересна. И ако днес във всеки дом има хладилник, фризер и дори машина за сладолед – някога не е било така. За да се хапне леденото удоволствие в летен ден е трябвало някой да донесе лед от планинските върхове. А това го е правел в лукс само за най-богатите.

Смята се, че китайските императори били първите хора, за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. С този вкусен десерт владетелите се освежавали, докато си почиват.

Сладолед са хапвали и в Древен Рим – може би само императорите. Толкова скъпо удоволствие е бил.

Твърди се, че точно тези рецепти и начини за съхранение били държани в тайна, която била разсекретена едва през 11 век.

ice cream pix 3

Как да познаем истинския сладолед?

Днес се появяват все по-странни видове сладолед – с вкус на моркови или дори на чесън… Оказва се, че българинът залага на традицията – предпочита с шоколад или ванилия. И търси качество.

Последните изследвания показват, че не трябва да се притесняваме за наднорменото тегло и смело можем да консумираме сладкото изкушение. Противно на общоприетото схващане, сладоледът помага за намаляване на теглото, тъй като засища за дълго, а 100 грама съдържат между 200 и 300 калории.

Сладоледът може да ни предпази от стреса, облекчава главоболието и освен това е враг на безсънието. Лечебните свойства на “сладкия лед” се дължат на веществото триптофан, което се съдържа в сметаната и млякото.

Плодовият сладолед с пресни или замразени плодове съдържа витамини, а шоколадовият – антиоксиданти, най-вече полифенол, който е полезен за сърцето. Според някои лекари той е от полза за нашето здраве и се препоръчва за здрави кости, добра психика и ведро настроение. Предимство номер едно е богатото съдържание на калций.

Ден на ескимо сладоледа

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории