Бяла торта
Добави към моето меню
Торти правя рядко, на висоскосна година както се казва. Първо защото иска организация и време, прави се по повод и с много желание, второ като калорийно предизивкателство си е и след това следват доста тренировки
Затова рядко, по повод и колкото се може по-вкусна. Тази рецепта е лесна и изпълнима. Достатъчно е само да се следват стъпките
Бяла торта
така и си остана името й, защото отгоре е семпла, само сметана, шоколадови блатове и аромат на плодове от сладкото
Продукти
за блатовете
100 гр натурален шоколад
150 гр краве масло
150 гр захар
150 гр брашно
5 яйца
50 мл прясно мляко
1 бакпулве (10 гр)
ванилия
за креама
400 мл течна сладкарска сметана
400 гр заквасена сметана
4 с.л. пудра захар
ванилия
200 гр сладко от вишни (къпини или подобно)
Приготволение на блатовете
* Шоколадът се разтапя на водна баня
* Добавя се прясното мляко и кравето масло
* Жълтъците се разбиват със захарта и към тях се прибавя шоколадовата смес, а след това и разбитите белтъци
* Добавя се и пресятото брашно с бакпулвера
* Получава се ароматна шоколадова смес от която се пекат 3 блата, всеки блат се пече около 10-12 мин на средна фурна на 190 градуса
Приготовление на крема
* Течната сметана се разбива с пудрата захар и се добавя заквасената сметана и ванилия за аромат
* Получава се гъст крем, ароматен сметанов крем
Сглобяване на тортата
* В поднос се слагаедин от блатовете и се намазва със сладко и част от сметаната
* Слага се втория блат – сладко и сметана
* Слага се третия блат и се намазва с останалата сметана
Тортата може да украсите с плодове, карамелизирани ядки или шоколад, а може да я оставите и бяла