Торта с грозде
Добави към моето меню
Торта с грозде
Гроздова торта с крем „сабайон”
Рецепта на Диана Карагеоргиева-Добрева
Продукти:
Блат:
4 с.л. бяло вино,
150 г захар,
кората на 1 лимон,
1 ч.л. лимонов сок,
125 г брашно,
125 г смлени бадеми,
4 яйца
Крем:
20 г желатин,
1/4 л бяло вино,
2 кръгчета лимон,
1 карамфилче,
1 щипка канела,
4 яйца,
175 г захар,
1-2 ванилии,
щипка сол,
400 мл сметана
За украса:
500 г грозде,
1/2 лимон
Заливка:
8 гжелатин,
1/4 л бяло вино,
2 с.л. захар
Приготвяне на блата:
Жълтъците се разбиват леко с топлото вино,100 гр захар и кората от лимона. Белтъците се разбиват с лимоновия сок и останалата захар на твърда пяна. Прибавя се пресятото брашно, смлените бадеми и жълтъците. Сместа се изсипва в намазана с масло тортена форма ф26см и се изпича в предварително загрята до 180 градуса фурна за 25-30 мин. След като блата изстине се разрязва на 2 равни части.
Приготвяне на крема:
Желатинът се разтваря във вода. Виното се загрява с кръгчетата лимон, карамфила и канелата и се оставя да престои 10 мин. Яйцата, ванилията, солта и 150гр захар се разбиват. Прибавя се прецеденото горещо вино. Кремът се разбива до сгъстяване, около 2 мин. на водна баня. Добавя се желатина, добре разтворен и се разбърква. Поставя се в хладилник и след като започне да се желира се добавя сметаната, добре разбита с останалата захар.
Кремът се изсипва върху първия блат (в тортената форма), отгоре се поставя и втория блат. Отгоре се подреждат гроздовите зърна и тънки резенчета лимон и се облива със заливка от желатин, захар и вино. Тортата се оставя в хладилник.
След като стегне, тортата се намазва отстрани с разбита сметана и се поръсва с настъргана лимонова кора.
Тортата става най-хубава с различни големини бяло и черно грозде, а от желатина гроздето става лъскаво.