Пай с тиквички
Добави към моето меню
Има рецепти, които направени и показани от някого минават границите на една страна и стават популярни другаде. И се получават варианти на тази рецепта. Така е и с тази.
Пай с тиквички
или солена лятна торта с извара и тиквички
рецептата, която се появи в няколко варианта и на бг, сега кой знае италиански си знае. Благодарности на Ивана за рецептата. Може да се види в нейния блог, а това е линк към видео на рецептата на италиански Torta salata di verdure
Трудно ми е да спазя рецептата по две причини – бутер тесто (ползвам през зимата) и италианско сирене си нямам, затова имам извара, краве сирене, много копър, тиквички и моркови от градината. Морковите са млади, малки още и ги включих в рецептата за да стане още по-цветно и апетитно. Изберете тивкички, по-млади, без да са се оформили семена. И така един вариант направен на тази рецепта. Получи се в голяма тава, 26 с, диаметър, пълна до горе и се реже като торта.
Продукти
за тестото
100 г краве масло
1 яйце
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. кисело мляко
400 г брашно
за плънката
400 г извара
200 г краве сирене
2 яйца
5-6 стръка копър
2-3 стръка зелен чесън
тиквички
моркови
Приготвяне
* Маслото се разтапя и се земесва тесто, ако е необходимо добавете още малко брашно. В последно време ползвам електронната везна и това са продуктите, които сложих.
* Разточва се с диаметър малко по-голям от тавата и се прехвърля в намазнена тава, като се оформя борд. Слага се в хладилника докато приготвите плънката
* Тиквичката се нарязва по дължина на тънки ивици и след това през средата всяка лента. Ако имате едри моркови може да нарежете и тях на ивици. при мен са нарязани на кръгчета.
* Сложете в със да заври малко вода и потопете на няколко слагания зеленчуците за да се бланшират, така ще може да ги подредите по-лесно
* Разбийте яйцата и добавете изварата и натрошеното сирене, като и зеления чесън и копъра
* Сместа разпределете в тавата и подредете зеленчуците като редувате тиквички и моркови, започнете отвън към центъра.
* Пече се на средна фурна до готовност
* Сервира се с много салата и студена бира.
Забележка – изберете хладно време от деня когато ще включите фурната, аз я направих в следобедно време в събота и беше горещо. А ястието е хубаво и топло и студено.