Торта Варна
Добави към моето меню
Торта Варна
рецепта Galia Dimitrova
Торта Варна – в чест на деня на Варна 15 август
продукти за блата
2 кутии какаови бисквити,
250 г краве масло
150 г сурови орехи
1 течна есенция ром
приготвяне на блата
в блендер смиламе продуктите, като маслото е разтопено предварително, приготвяме тортена форма със сладкарска хартия на дъното
Бисквитената смес изсипваме във формата и леко изравняваме, без много да натискаме,
Оставяме в хладилника да се охлади
продукти за крема-мус
500 мл течна сметана,
1 ч.ч. захар,
1 пакетче крема сирене,
1 пакетче желатин,
2-3 праскови,
1 течна ванилия
приготвяне на крема
В съд нарязваме плодовете +1/2 ч.ч. захар и желатина и загряваме като бъркамее, докато стане на каша, след което пасираме и оставяме да се охлади,
Разбиваме сметаната с останалата захар до твърда консистенция, добавяме крема сиренето и плодовото желе+ванилията и разтиламе върхуохладения блат
Отново охлаждаме
продукти за глазурата
150 мл течна сметана,
200 г черен шоколад
приготвяне на глазурата
загряваме сметаната и дръпваме от котлона, начупваме шоколада вътре и бъркаме с лъжица докато стане гладка каша,
Изсипваме върху сметановия мус и охлаждаме 1 нощ
Преди сервиране поръсваме с какао