Патладжани с пармезан
Добави към моето меню
Патладжани с пармезан
или още патладжани по пармски
лятна рецепта от италианската кухня с патладжани, домати, сирене пармезан и много босилек
Продукти:
3 големи патладжана
2-3 с.л. зехтин
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън
1 кг домати (или 500 мл доматен сок)
смлян черен пипер на вкус
1 ч.л. ябълков оцет
няколко листа босилек
немного винного уксуса
100 г пармезан настърган
вариант добавки
1 препечена филийка (сухар) на трохи
150 г (1 опаковка) моцарела
Приготвяне на Патладжани с пармезан
* Патладжаните се нарязват на кръгове. В куспа се заливат със студена вода и щипка сол и се оставят за 30 мин за да си пуснат “черната вода” след което се измиват и се подсушават
* С четка се намазват със зехтин и се пекат на сух тиган до златисто (така се избягва пърженето)
* Кромид лук и скилидките чесън се нарязват, лука може на тънки кръгчета или на ситно
* Доматите се настъргват на ренде
* Загрява се 1 с.л. зехтин и се добавят лука и чесъна, разбърква се докато станат златисти и се прибавя доматения сок. Като заври се изключва котлона, така се готвят около 15 мин
* Редите един ред патладжаните в тава, поливате с доамтен сос, поръсвате с пармезан, още един ред патладжани
* Завършва се със слой патладжани, доматен сос, по желание поръсвате с хлебни трохи, обилно с пармезан
* По желание може да наредите и моцарела, нарязана на тънки филийки
* Пече се на средна фурна на 190 градуса, докате стане златисто
Поднася се обилно поръсено с листа босилек, нарязани или накуъсани на ситно
Ястието е вкусно и топло ис тудено.