Торта с малиново сладко
Добави към моето меню
Торта с малиново сладко
500 гр извара (или 2 п. Крема сирене)
250 гр какаови бисквити
100 гр шоколад
100 гр заквасена сметана (може и Hopla)
50 гр разтопено масло
150 мл прясно мляко
1 пакетче желатин
за соса:
1/2 бурканче малинов конфитюр
1-2 с. л. течна сметана
Бисквитите се смилат на ситни трохи (аз ползвам обикновени бисквити, които начуквам в дървено хаванче). След това се налива разтопеното масло, като продължава да се мели. Получената смес се разпределя по дъното на намазнена тава (диаметър 20-22 см), като се притиска с лъжица, за да излезе въздухът.
Изварата, кондензираното мляко, разтопеният шоколад (на водна баня с 2 -3 с.л. вода) и заквасената сметана се разбиват добре, така че да се получи хомогенна смес без гранулки.
Желатинът се залива с 5-6 с. л. вода и се оставя да набъбне. След това се разтопява на водна баня, като се бърка непрекъснато. Налива се в крема.
Кремът се разбърква добре и се разпределя върху блата. Тортата се покрива и се оставя да се охлади в хладилник минимум 5-6 часа.
Малиновият конфитюр се разтопява на тих огън. Наливат се 2-3 с. л. гореща вода и щом се хомогенизира, се добавя сметана. Тортата се полива с приготвения сос.