Сладкиш с каремелизирани плодове
Добави към моето меню
Сладкиш с каремелизирани плодове
чудесна рецепта за сладкиш с вкус на канела, покрит с ябълки или круши и украсен с карамелизирани плодове и орехи
3-4 круши или ябълки
125 г масло (маргарин)
1/2 ч.ч. орехови ядки
3 яйца
1 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. кафява захар (аромата на кафявата захар, може и обикновена захар)
1/2 ч. ч. пудра захар
1 ч. л. канела
1 ванилия
1 баклувер
за декорация:
1 круша или ябълка
1 ч. ч. захар
В купа се смесват брашното, маслото, пудрата захар, баклувера и 2 с.л. вода. Поръсват се с половината канела и се мачкат с вилица, така че да се получи ронливо масено тесто. Сместа се разпределя в предварително намазнена с масло тава (дължина 20 см, ширина 15 см) и се притиска добре.
Върху блата плътно се нареждат нарязаните на тънки филийки круши, или ябълка, като се припокриват една с друга. Плодовете се поръсват с нарязаните наедро орехови ядки.
Сладкишът се залива с предварително разбитите яйца, кафява захар, 1/2 ч. л. канела и ванилия. Поставя се в загрята на 200 градуса фурна и се пече около 30-40 минути.
Предвиденият за декорация плод се почиства и се нарязва на тънки резени. Захарта се загрява в тенджерка, докато се карамелизира, и с нея се обливат един по един резените плод.
Изпеченият сладкиш се охлажда, нарязва се на парчета и се сервира гарниран с резени карамелизир плод.