Последни Рецепти
Последни Статии

Тортия

Добавено в Испанска кухня, Наши гости, Ястия с яйца

Добави към моето меню

Тортия от картофи и лук
снимки и идея Vera Stoyanova-Hayrula

tortilla española (Испански омлет), един от символите на кулинарията в Испания, сравнително проста за приготвяне, но много вкусна – сервира се топла или студена като основно ястие, като гарнитура или с тапас.
за името tortilla, двойно ll на испански не се чете, а се прозинася като кратко i – ударението е на края и се произнася като тортия

тортия
първата ми тортиля! Но няма да е последна!

Приготвя се със зехтин, картофи, нарязани на малки парчета (на тънки кръгчета или пръчици) с разбито яйце, може да се добави лук или зелени подправки или някоя червена чушка за цвят или люта за пикантност.

Продукти
4 средни картофа
4 яйца
1 глава кромид лук – по желание
100 мл зехтин
Щипка сол

Приготвяне
• Обелете картофите и ги нарежете на парчета (на тънки кръгчета илипръчици)
• Загрейте зехтина в тиган, който има и капак. Добавете картофите, сложете капака и така около 20 мин до готовност, като разтръсквате само от време на време тигана
• Ако искате да има и лук се добавя заедно с картофите
• Когато картофите станат златисти ги отцедете от зехтина (може да го използвате и след това)
• В тигана сложете съвсем малко зехтин, около 1 ч..л. и картофите и залейте с разбитите яйца
• Използвайте капака или голяма чиния за да обърнете тортията – покрийте тигана с чинията – обърнете тигана – върнете тортията в тигана за да се запече и от другата страна
• Гответе до готовност на яйцата
• Поднесете според вашето желание като основно ястие с гарнитура от домати, зелена салата или разрежете и поднесете като гарнитура

тортила
ето и как изглеждаше чинията с обяда преди да бъде ометена! А до тортилята се мъдри крехко свинско счукано и панирано в 1:1:1-царевично брашно, галета, бяло брашно, потопено в яйце. Уникално вкусно се получи

ПС рецептата е със снимките на Vera Stoyanova-Hayrula – благодарение на споделените от нея снимки на Фейсбук страницата Рецепти, още същата вечер я приготвих. Това бяха първите пържени картофи у дома от много време, никога досега не съчетавани с яйца – получи се нещо вкусно, апетитно и успях да изненадам. Не пестете зехтин (погледнете какво пише на етикета на бутилка – дали е зехтин, който издържа на висока температура) или използвайте олио – за да станат златисти картофите, но ги отцедете много старателно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории