Трапезата на Васильовден
Добави към моето меню
1 януари е първият ден от Новата година празнуваме Васильовден или Сурваки. Имен ден празнуват Васил, Василка, Веселин, Веселина.
В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане.
Православната църква големия светец на християнството св. Василий Велики – един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. На него принадлежи идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на христовия закон за любовта и прошката. Василий бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.
На Васильовден – богата и блажна празнична трапеза
Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошаф.
Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.Първият залък от баницата с късметите, момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг или съпруга. Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството. Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето и на този ден се извършват някои гадания.