Тенденции за храните през 2017 г. от Whole Foods
Добави към моето меню
Една голяма верига за хранителни продукти може да предвиди и да познае кои са тенденциите при храните. През 2016 такива бяха – зелените смутита, кале – къдравото зеле, както и зелен чай матча. Това са продуктите за 2017 г., който е направен на база проследяване на предпочитания на продукти от потребителите в стотици магазини на веригата. В списъка попадат стоки, като тоник за тонизиране на тялото, лилаво цветно зеле, чипс от кокос и юфка от цвекло.
Топ тенденции за храните през 2017 г. от Whole Foods
Тоник за тонизиране на тялото
Тоникът от растения, свързани с алтернативната медицина, ще бъде популярен през 2017 г., смята
Whole Foods. Най-популярните съставки в момента са кава кава (това тропическо растение е звестно и с името “омайващия” пипер), свещен босилек (идва от Индия и другото име с което е известен е Тулси, което означава несравним), куркума, ябълков оцет, медицински гъби, като рейши и чага (известна като брезова гъба, расте в Сибир), и адаптогенни билки, като мака и индийски женшен.
Куркумата има доказано антивирусни и противовъзпалителни свойства, а ябълковият оцет (ACV Apple cider vinegar ) може да помогне за регулиране на кръвната захар и повишаване на здравето на храносмилателната система.
Куркума в дланта ми на един източен пазар
Кокос във всичко
Кокосът ще бъде един от най-актуалните продукти на 2017 – кокосов орех, кокосови стърготини, кокосово мляко, кокосово масло, кокосов чипс…
Може да изберете рецепта с кокос – изборът е голям и в какви ли не варианти
Лилава храна
Лилавият цвят е може би най-малко популярният цвят във всекидневното ни хранене. Лилавото носи мир, подобрява концентрацията и спомага за стимулиране на мозъка. Консумирането на лилава храна отпуска тялото ви, както и ума ви, като по този начин предпазва от сърдечни удари.
Кои храни са лилави на цвят? Патладжаните, цветното лилаво цвете, има и лилави картофи. И царевицата може да е лилава, аспержите… има червен лук, който лилавее, смокините също когато узреят, листата на червеното цвекло имат лилави нишки, сините сливи…
И ще стават все по-популярни храните в цвят лилав.
Изделия от странични продукти
Тенденция е да се използват остатъчни продукти при производството за да се създават нови продукти, които обикновено се изхвърлят, като суроватка от производството на кисело мляко, за да се създаде пробиотични напитки.
Хит става течността от варене на нахут. Предполагам, че и вие сте приготвяли нахут, може да се купи от почти всеки магазин. Накисва се в съд с вода, поне за 24 часа, като може да чуете как зрънцата как казват пук-пук, докато покълва. След това се сварява нахута, в тенджера под налягане отнема 90 мин от момента на завирането. И сега вминание – отцеждате нахутените зърна и приготвяте с тях каквото сте избрали, комбинации със зеленчуци на яхния или го смилате с тахан, зехтин и лимонов сок. Хит се оказва течността от варенето на нахута – можете да проверите – думата за търсене е aquafaba – от нея дори се приготвя веган майонеза.
Снимката е от тук – Направете най-лесната майонеза без яйца – Make the Easiest Egg-Free Mayonnaise
Например Eco Olea използва вода от производството си на зехтин като основа за препарати за почистване на съдовете, а Sir Kensington’s прибавя останала течност от сготвен нахут във веганска майонеза.
Креативни подправки
Whole Foods съветва да потърсите сусамов тахан, конфитюр от люти чушки, меласа от нар (или редукция от нар – оказа се, че е нещо много вкусно за овкусяване на салати, може да се приготви у дома), пюре от черен чесън (получава се чрез процес на ферментация за около 30 дни), сироп от фурми (може да се използва за заместител на захарта), конфитюр от сливи със семена от чиа, сос от цвекло, мексикански течен шоколад, сос самбал олек (сос от индонезийската кухня от паста от сурови червени люти чушки)
Редукция от нар
Използвайте в салати вместо оцет, за глазиране на месо, за декорация, за запечени зеленчуци, палачинки и др.
Алтернативна паста
Алтернативната паста набира популярност. Тя е приготвена от различни продукти на растителна основа, като киноа, леща и нахут (те са без глутен, като Gluten Free става все по-модерно), зеленчуци в спираловидна форма и кафяви водорасли.
Все повече ще се срещат думи като zoodle – това е паста от тиквички или Voodles – което означава спагети от зеленчуци. когато искаме да отслабнем заменяме спагетите от пунозърнесто брашно с такива от зеленчуци
Все повече ще се срещат думи като zoodle – това са спагети от тиквички или Voodles – което означава спагети от зеленчуци. когато искаме да отслабнем заменяме спагетите от пунозърнесто брашно с такива от зеленчуци
Аламинути
Свежите аламинути, които се приготвят във фурната за кратко време, са все по-популярни, тъй като хората се насочват към бързи, лесни и евтини начини за приготвяне на храна в домашни условия.
Японска храна отвъд сушито
„Вдъхновената от Япония храна става все по-популярна и изобщо не прилича на сушито“. Сосът понзу, подправката мисо, сладкото оризово вино Мирин, сусамовото олио, водораслите, туршиите в японски стил и оцетът от сливи са някои от съставките в японските храни, които се използват все по-често.
On-the-go beauty
Натурална козметика. Това означава все повече продукти по-естествен грим (минерална козметика) и продукти за грижа за кожата. Те ще са по-унифицирани и да могат да се използват лесно докато сте в движение.
Полувегетарианец – Flexitarian or semi-vegetarian
През 2003 г. Flexitarian става дума на годината в САЩ. Това и означава – менюто е основно на растителна основа, като се включва понякога и месо. (какво е модерното тук не знам, защото баба и дядо така се хранеха, и при нас месото е понякога, но не и всеки ден)
Това, което се очаква през 2017 г. е как това понятие се разширява и описва храненето на все повече хора, които не спазват строг начин на хранене като веган или без глутен. Другата крайност е палео диетата в която месото присъства повече.
Съзнателно хранене
През 2017 г. хората все повече ще се фокусират върху това да се хранят по-добре, като планират и купуват необходимите им продукти като се намаляват отпадъците.