Последни Рецепти
Последни Статии

Тенденции при храните през 2017 г.

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В края на годината, по традиция, в цял свят се събират готвачи, експерти по храните и анализатори, които предричат какви ще бъдат кулинарните тенденции през следващата година. Това са някои от нещата, които ще бъдат модерни не само за менютата на ресторантите, но и за нашата трапеза.

Тенденции при храните през 2017 г.
1. Грозни храни

Както се казва – истинските плодове и зеленчуци са криви – без етикети еко, био, говорим з истинска храна, такава отгледана с желание в градината.
zelenchuci-gradina-moi
Сигурно сте виждали криви моркови или други зеленчуци и плодове със странна форма. Те се наричат грозни храни и обикновено се изхвърлят. Техните вкусови качества, обаче, не са по-лоши от на другите. Група кулинари започва кампания за изкупуване и използване на тези продукти, вместо да се оставят да изгният. Друго качество е че с нестандартните форми може да придобиете по-интересен облик на вашата чиния.
В магазина няма да купите ябълка с червеи, защото ябълките са обработвани и третирани по какви ли не начини от момента в който е цъфнало дървото, докато от цвят се превърне в плод и след това при съхраняването и транспортирането им. Друг пример – ако имате възможност да наберете чушки в градината трудно ще откъснете десетина с идеална форма за да ги напълните, а в магазина може да избираме измежду такива с идеална форма. А краставиците? Факт е, че през 2009 г. ЕС отменя директивата за кривите краставици, но и днес в магазина може да купите само идеално прави краставици, а кривите? – отиват например за салата снежанка.

2. Месо за закуска
В последно време се говори за прием на месо и месни продукти за закуска, защото това дава необходимото количество енергия и мазнини за тялото и калориите ще бъдат изгорени до края на деня.
Отговорете на себе си дали закусвате, а след това как си представяте идеалната закуска, а най-вкусната закуска.
Закуската е най-важното хранене за деня, но не е първото нещо, което правим сутрин – първо трябва да се разсъним, да пием вода, да направим упражнения, а след това да приготвим закуска.
За да бъде едно хранене пълноценно трябва да съдържа протеини (яйца, месо, риба), въглехидрати (зеленчуци и плодове, пълнозърнести продукти), мазнини (масло, зехтин, маслини, авокадо). Тези правила важат за всяко хранене. Така че забравете за кроасани, понички, мекички, кекс, бисквити, в каквато и да е форма – бяла тестена или сладка форма, колкото и апетитна да ви се струва. Ако има ограничение, ако искате да отслабнете забравете за въглехидрати след 16.00, което означава, че на закуска трябва да приемете порция бавни въглехидрати.

spanak-sirena-zakuska
Една закуска може да изглежда така, без месо е, но богата на протеини – яйца, извара, сирене, кашкавал, маслини, зелена салата и спанак – в началото на януари е.

Яйца на закуска? Супер! Месо на закуска? Защо не. Много от нас са свикнали да приемат различни шунки, колбаси, пастети на закуска във вид сандвичи или с тестена закуска, което не е добра идея. Поднесете яйца, зелена салата, 100 г чисто месо, а не във вид на колбас приготвен незнайно как с добавка на незнайно какво си
Полезни продукти за закуска

3. Консумация на семена и кълнове
Здравословният начин на живот става цел за все повече хора. През последните години се наблюдава тенденцията да се приемат семена и кълнове през целия ден. През 2017 г. се очаква тези съставки да присъстват все по-често и в готвените ястия като по този начин ще ги обогатяват допълнително.

Рецепти с кълнове
zhito-kylnovekiwi-smuti-

Нашият съвет е сами да приготвяте кълновете. Може да инвестирате в специален уред, може да използвате и буркан и парче марля – резултатът е кълнове, които са истинска храна пълна с полезни вещества особено през зимата и началото на пролетта. Може да използвате всичко, което може да покълва, получават ви се кълнове от него и са ви вкусни – жито, леща, люцерна, соя…
Зърнени кълнове гонят пролетната умора

Още една идея за закуска Смути от киви и кълнове пшеница – в блендер смесвате киви, кълнове, лъжичка мед и за да има повече пробиотици добавете и кисело мляко.

4 Позитивно хранене (Eating positivity). Храната се разглежда като източник на щастие. Затова ще пишем отделно

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории