Пъстърва на скара
Добави към моето меню
Пъстърва на скара
Риба по чорбаджийски
рецепта за Пъстърва на скара, донесена от Охрид, хотел “Слънчева порта”
пъстърви, толкова колкото са порциите 4
100 г бадеми (бадемите са скъпи, но в някои рецепти са задължителни)
2 глави лук
2 домата
4-5 стръка магданоз
4-5 с. л. олио за пържене
черен пипер и сол на вкус
Рибата се разрязва откъм корема, почиства се хубаво отвътре и отвън и се намазва с олио от външната страна.
Скарата се намазнява с потопено в олио клонче розмарин:) може и с памук, слага се пъстървата и се изпича от двете страни.
Бадемовите ядки се счукват в хаванче. Лукът се нарязва наедро, доматите – на кубчета.
Лукът се запържва в нагорещеното олио, след това се прибавят доматите и се подправят черен пипер и нарязан магданоз, (аз слагам и малко розмарин и 1 с.л. червено вино на домотесн сос) Накрая се сипват счуканите бадемови ядки и всичко се смесва добре.
Изпечената риба се поставя в порционна чиния, едната й страна се разрязва през средата, разтваря се внимателно и костите се отстраняват.
Разтворената риба се пълни с плънката, след това се затваря. Сервира се с гарнитура от пресни зеленчуци .