Туларемия
Добави към моето меню
Случай на туларемия е потвърден в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. Пациентката се лекува в пловдивската университетска болница, но все още не е ясно къде точно се е заразила. Заболяването се разпространява от мишки и плъхове и не се беше проявявало до миналата година.
Туларемия
Според директора на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, случаите през 2015 г. показват, че туларемията се е разпространила в Южна България. Той препоръча повишено внимание както на лекарите, така и на хората, които може да имат гризачи в дома си:
Да кажа на колегите лекари, при всяко увеличаване на лимфни възли, особено на шията при хора, които са имали контакт с полски гризачи, зайци или пък са ползвали храна, която е била в складови помещения, трябва да бъдат изследвани за туларемия. За туларемия трябва да бъдат изследвани хората с тежки пневмонии. Ако в мазето си държиш картофи, където има мишки или плъхове чрез техните екстременти се заразяват хората и ако ти тези картофи ги белиш и след това не си миеш ръцете, рисково е всичко това, което се ползва за храна, което е зимнина, трябва много добре да се измива. Също така бурканите трябва предварително да се измиват капачките, защото по време на отваряне и консумиране на храната може да се заразим.
Потвърдените случаи на свински грип в София вече са три, съобщи още проф. Кантарджиев. Още един случай на този щам на грипа е бил потвърден в Сливен.
Как се предава тулерамия?
– хранителен – чрез заразена храна и вода, при попадане върху тях на урина и изпражнения на болни животни;
– трансмисивен – при ухапване от кърлежи и комари;
– аспирационен – вдишване на заразен прах при обработване на кожи;
– контактен – проникване през кожата и лигавиците;
– изключително рядко е възможно предаване на заразата от човек на човек.
Профилактика на туларемия
– недопускане на плъхове в обитаваните помещения, до хранителни продукти и питейна вода;
– оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито и наблюдение на местата на евентуално ухапване;
– избягване на консумация на вода от непроверени водоизточници;
– обилно измиване на плодовете и зеленчуците предназначени за консумация в суров вид;
– използване на лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.