Последни Рецепти
Последни Статии

Кулинарни тенденции 2016

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Кулинарни тенденции 2016
В забързаното си ежедневие се стремим да се храним здравословно и балансирано, да включваме в храненето си сезонни и локални продукти. Да приготвяме рецептите с по-малко кулинарна обработка. Защото ако следваме тези принципи ще бъдем здрави, с добро самочувствие, във форма и по-работоспособни.
От друга страна сме о любопитни и отворени кум новите тенденции и новини в кулинарията. Затова споделяме с вас седем насоки, в които ще се развива храната в световен мащаб. Получени са като експерти са наблюдавали поведението на клиентите в 430 магазина на американската верига супермаркети Whole Foods.

gradia darove oleg

Алтернативни видове брашно
Манията по безглутеновите типове брашно навлиза в пиковия си момент. Сега очакваме брашно от зеленчуци, соя, древни зърнени култури, амарант или ядки. Брашното от булгур се оказва едно от най-купуваните през последните години.
Глутенът, бавния убиец
Коментар: важно е от какво брашно се приготвя хляба, какви подобрители са добавени към него, също така какъв сорт пшеница е и с какво съдържание на глутен. За съжаление това не са неща, които се пишат на етикета.

Дехидрирани храни
Като начало, да кажем “довиждане” на чипса от кейл (къдраво зеле). Вече е демоде. Идва редът на дехидрираните броколи, кимчи (корейска туршия), брюкселско зеле и пащърнак. И не само. Очаква се скоро от пликчетата да вадим и хрупаме вместо пуканки, сьомга, бизонско и пиле.
Коментар: колко от нас имат дехидратор за храна като уред и колко от вас приготвят зимнина по начина по който са го правили нашите баби – може да бъдат билки, подправки, ябълки, круши, сини сливи, червени чушки, сушени домати в зехтин за зимата. За мен това е техника за съхранение присъща на нашата кухня.

“Отгледано и хранено с трева”
Досега това изискване важеше за месото. Но в бъдеще все повече ще се отнася и до млякото, яйцата, маслото, киселото мляко, сиренето, и няма да подмине дори протеиновите смески.
Коментар: да знаеш откъде идва храната ти и как е отгледана е твое право. За съжаление у нас често информацията на етикетите не е пълна. Не знаеш откъде идва месото, което купуваш как е съхранявана и обработено. Затова трябва да сме внимателни при избора. Със сигурност предпочитате домашни яйца, качествено мляко, сирене, кашкавал, масло.

Всичко на растителна основа
Веганството отдавна прерасна във философия отвъд храненето. Растителната основа ще откриваме още в шампоани, пластмаса, млечни продукти, лекарства, козметика – до детски близалки с протеин от киноа.
Коментар: От няколко месеца намалихме употребата на месо в къщи. Досега никога не съм използвала думата вегетарианец, просто употребата в храненето ни на месо е малка. Колбаси и обработени меса отдавна не купувам от магазина. Когато се придържаме към балансирано хранено и сезонни плодове и зеленчуци се получава лесно. Убедена съм, че това е полезно за здравето.

Ферментация и пробиотици
Кисело мляко, мисо паста, кисело зеле, кефир, кимчи, комбуча – триумфът за всяка от тези ферментирали храни ще продължава. Добрите бактерии на пробиотиците също ги чака бляскаво бъдеще.
10 неподозирани източника на пробиотици

Вино в консерва
Очевидно американците се интересуват не само какво, но и как пият виното си, и им е важно това да става по най-удобния начин. Предимството на алуминиевото кенче е, че е леко, лесно преносимо, нечупливо, и много по-бързо за изстудяване от стъклената бутилка. Франсис Форд Копола, и много други, вече пуснаха свое вино в консерва. Все пак е ясно, че тази идея трудно ще пробие сред истинските ценители.
Коментар: Виното изисква да бъде поднесено добре. Едва ли ще се изкуша от кенче с вино, дори да се предлага у нас. Спомням си каква бе реакцията ми когато разбрах, че мога да купувам капучино в кенче, само веднъж за опитване.

Необичайни меса и морска храна
Интересът към всичко, което досега сме смятали за невкусно и незаслужаващо вниманието ни, ще расте. Зад тази тенденция е желанието да се изхвърля по-малко храна. Месата, рибите и морските деликатеси все повече ще носят имена, които дори не сме чували.

Източник: Whole Foods predicts the biggest food trends of 2016, businessinsider.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории