Турско кафе
Добави към моето меню
за турското кафе, рецепти как да си направим кафе в джезве у дома … Има поговрка за кафето, че то трябва да е черно като ада, сладко като първата целувка и горещо като огъня. Турското кафе се пие сладко, така че като оставите лъжичката да стои права:)
Любопитно, но факт в Истамбул и арабските страни се пие много чай, горещ плодов чай в малки стъклени чашки, които могат да ви поднесат навсякъде, докато кафето е по кафенетата. Между Света София и Синята Джамия, там където са магазните с килимите и Босфора има кафенета, които не трябва да се пропускат. Там поднасят турско кафе, приготвено в медено джезве и наргиле с розова вода.
Турско кафе
– според количеството захар, то бива горчиво, сладко, по-гъсто или по-рядко. Обикновено за една чаша са необходими 1 пълна лъжица мляно кафе и захар на вкус. Начините за приготвяне са 2:
* в кафеник се кипва вода и се добавя кафето и захарта. Кипящото кафе се сваля от огъня и това действие се повтаря минимум 3 пъти
* в кафеник със студена вода се слагат кафето и захарта и се изчаква няколко минути, след което субстанцията се кипва
Турското кафе се поднася по следния начин: върху поднос се постая кафеникът и малки кафени чаши, както и чаши със студена вода. Прието е гостът сам да си сипва напитката. За такива случаи се изполват медни кафеници, лъснати до блясък.
Ето как описва приготвянето на турско кафе Turkan Seven
В джезвето слагаме студена вода по мярка ( за 1 кафе 1 кафена чаша, за 2 кафета 2 и т.н.), прибавяме турското кафе ( за 1 кафе 1 пълна чаена лъж., за 2- 2 лъж. …), захар по желание (аз не използувам)….. бъркаме като е все още студено да се разтворят кафето и захарта….чак сега поставяме джезвето на котлона и включваме на слаб огън. Вече не бъркаме в никакъв случай. Чакаме и точно когато започва да набъбва пяната , сваляме от котлона като не позволяваме да заври напълно и да се разпени. Напълваме чашките внимателно и сервираме заедно с малка чаша водичка , придруженa с локум, бадемови бонбони, шоколад или др.
Пийваме си с наслада , благодарни че сме живи, здрави и за всичко което притежаваме
Турско кафе с яйчен жълтък
– небходима ви е лъжица смялно кафе, половин жълтък и захар. Кафето се приготвя по вече описания начин, след което към него се добавя разбитият със захар жълтък. Питието се предлага и топло и охладено.
Арабско кафе
– за 4 чаши са ви необходими 6 лъжици ситно смляно кафе, 3 чаени лъжички захар (или 3 бучки захар).
В топла вода добавете кафето и захарта, сложете да заври. Кипнете и повторете поне още веднъж. Поръсете готовата напитка със студена вода. Оставете да се утаи, разбъркайте и след това разлейте по чаши. Заедно с кафето пригответе и по една чаша студена вода