Самоковска туршия
Добави към моето меню
Самоковска туршия
Продукти:
6 кг червени чушки или камби,
2 кг моркови,
2 глави кервиз (целина)
2 глави карфиол,
500 г захар
1 л оцет
1 ч.ч. сол
2 китки магданоз
Чесън по желание
Рецепта за самоковска туршия
• Измитите чушки се режат на пръстени, а камбите на 8 парчета
• Морковите на тънки кръгчета, целината на малки
• Карфиолът на китки (розички) се разделя
• Маринатата се приготвя като се кипва оцета със солта и захарта
• Нарязаните зеленчуци се слагат в голям съд (емайлиран) и се заливат с кипящата марината
• Стои една нощ така
• На сутринта се отцежда сока от зеленчуците, наново се кипва и с него се заливат зеленчуците. Това се прави 2-3 пъти. При тази процедура зеленчуците остават хрупкави.
• Туршията се слага в буркани. В буркани по 3 литра, зеленчуците се подреждат плътно и се заливат с гореща марината. Съхраняват се на хладно. Може да се сложи и в буркани по 800 г и да се стерилизират за 10 мин
• Това е рецепта от готварска книга от 1967 година.
Рецепта споделена от Надежда Вълчева
Тази рецепта за туршия сме я приготвяли и без да заваряваме бурканите. Получава се много вкусно.