Бърз тутманик
Добави към моето меню
Бърз тутманик
Рецепта споделена от Дани Радева
Продукти
За тестото:
Около 1кг брашно
1 кубче свежа мая (около 40 г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 яйца
1 чаша хладка вода
350 г сирене, натрошено
200 г разтопено масло (маргарин или предпочитана растителна мазнина)
За намазване
1 яйце, разбито
Рецепта за бърз тутманик
• В купа разтваряме в хладката вода маята, добавяме захарта и около ½ чаша брашно, разбъркваме до гладка смес и оставяме за няколко минути да шупне.
• В отделна купа смесваме 2 чаши брашно и солта.
• Разбиваме яйцата и се смесват с шупналата мая. Добавя се постепенно пресятото брашно
• Месим до меко еластично тесто
• Разточваме на правоъгълна кора – с дебелина около 2 см (с размери приблизително 40х40 см)
• Намазваме кората с 1/3 от маслото и поръсваме с 1/3 от натрошеното сирене.
• Сгъваме кората като плик за писмо.
• Обръщаме сгънатат кора обратно (прегънатата страна да остане отдолу).
• Разточваме до първоначалните размери, отново намазваме с втората 1/3 част от маслото и втората 1/3 част от натрошеното сирене.
• И отново прегъваме кората навътре като плик.
• Отново обръщаме кората (прегъната страна да остане отдолу), разточваме до първоначалните размери на кората, намазваме с последната част от маслото и поръсваме с последната част от сиренето.
• Сгъваме отново като плик. Получава се дебела кора с почти квадратна форма.
• Без да разточваме кората, обръщаме с прегънатата част надолу в подходяща по размер тава, предварително покрита с хартия за печене или намаслена добре и поръсена с брашно.
• Разделяме на еднакви триъгълници и разрязваме с нож. Притискаме за да могат да се разтворят краищата на всяко парче
• Намазваме нарязания тутманик с разбитото яйце, поставяме в студена фурна и включваме на 170 градуса. Тутманикът не втасва предварително, затова се слага в студена фурна. Пече се до готовност
Тази рецепта може да се срещне в няколко кулинарни блога. Дани е посочила като източник http://angellovescooking.blogspot.com/2011/01/tutmanik-aka-multi-layer-bread-with.html