Тутманик с пълнозърнесто брашно
Добави към моето меню
Тутманик с пълнозърнесто брашно
Много рецепти за тутманик има, с мая и без мая, само със сирене и такива при които се добавят и други продукти според сезона. Това е една по-здравословна рецепта за тутманик, защото се приготвя с пълнозърнесто брашно, с добавка на ленено семе и сусам, с маслини, чушки и зелен лук.
Продукти:
3 яйца
250 г сирене (в случая домашно козе, нарязано на малки кубчета)
200 г кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
400 г пълнозърнесто брашно (до гъсто тесто)
½ ч.ч. олио
50 г маслини без костилки, нарязани
1 червена чушка, нарязана на ситно
3-4 стръка зелен лук или 1 шепа спанак
2 ч.л. ленено семе
2 ч.л. сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
• Яйцата се разбиват с вилица. Добавя се киселото мляко в която е сложена содата за хляб за да шупне и олиото. Разбърква се
• Добавя се пълнозърнестото брашно постепенно, до получаване на гъста каша
• Добавят се натрошеното сирене, нарязаните маслини, чушка и зелен лук, по желание и ленено семе. Сместа се разбърка
• Изсипва се в тава (26 см диаметър) намазана с олио и поръсена с брашно. Отгоре се поръсва със сусам
• Пече се на средна фурна на 200 градуса до готовност.