Последни Рецепти
Последни Статии

Тъмнината вреди на плодовете и зеленчуците

Добавено в Готварски техники, Любопитно

Добави към моето меню

Къде съхранявате плодовете и зеленчуците след като сте ги откъснали в градината или сте ги купили в магазина?
Често ги подреждаме в хладилника за да се съхранят по-дълго време или поради липса на по-подходящ място. Но ето какво показва ново изследване
Тъмнината в хладилника вреди на плодовете и зеленчуците
намалява полезните им съставки.

зеленчуци

Според изследването те продължават да бъдат „живи“ и след като са откъснати и реагират на промените на светлината, което се отразява на хранителния им състав и на тяхната полезност. Защото в зависимост дали е нощ или ден тези вещества се увеличават или променят.
Ако плодовете се съхраняват в тъмен склад или в хладилник количеството на полезните вещества също намаляват. Като резултат дори да следваме принципите на здравословното хранене и в менюто ни всеки ден да има включени свежи плодове и зеленчуци ние не успяваме да получим всички необходими витамини и минерали от тях.
Зелето – е зеленчукът, който най-рязко реагира на промяната на светлината
Спанак, маруля, тиквички, моркови, боровинки – също не трябва да се съхраняват на тъмно.

Какво е решението на проблема?
Сложете в хладилника и в помещението, което съхранявате плодове и зеленчуци, ако няма дневна светлина – крушка, която да симилура светлината в естествени условия за плодовете и зеленчуците
Ако ви се е случвало да ви изгори крушката за осветление на хладилника знаете колко е некомфортно да извадите това, което ви е необходимо от него. От друга страна те са така направени, че когато вратата е затворена – вътре е тъмно. Затова може би решение е, ако извадим необходимите ни плодове и зеленчуци за деня още рано сутринта за да бъдат на дневна светлина, но така че да не бъдат нападнати от досадни гадини. За много от плодовете и зеленчуците сме писали и преди, че трябва да се извадят от хладилника преди да направим примерно салата от домати, защото са по-вкусни когато не са студени.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории