Последни Рецепти
Последни Статии

неща, които ни изморяват

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

неща, които ни изморяват

Умора…
Ако това е единствената дума, която ви идва на ум вечер, когато се приберете в къщи, то вие сте една от милионите жените, които си мислят същото в този момент.

Липсата на достатъчно сили да се справим с ежедневните задачи може да доведе до сериозни здравни проблеми.

Естествено, всички проблеми са „ в главата”.
Ако преосмислите приоритетите си и направите малки промени в начина си на живот, ще се почувствате отново силни и изпълнени с желание за живот.

Много работа, малко забавления
Да се държите като отговорни възрастни е изключително изтощително. Когато мислите по 24 часа в денонощието за работата, децата, къщата, сметките и всички онези неща, за които мислите, мозъкът ви просто прегрява.

Спасението е в малките почивки през деня,
в които да правите нещо, което ви носи удоволствие само и единствено на вас. Пуснете си музика, прочетете някое списание, разменете най-новите клюки с най-добрата си приятелка, каквото и да е. Така ще се откъснете за малко от рутинните си задължения и се отпуснете.

Липса на слънце
Ако няма достатъчно естествена светлина, тялото ви минава в режим „заспиване”, обясняват лекарите. Това е причината и за състоянията на необясним гняв или депресия, които обхващат повечето хора през зимата.
За това, при първите слънчеви лъчи излезте на разходка. Всъщност, излизайте навън дори да няма слънце. Светлината прониква през облаците и при всички случаи ще се почувствате по-добре, отколкото ако седите в офиса.

Неправилно дишане

Звучи малко налудничаво, че може да има правилен и грешен начин на дишане, но това е факт.
Повечето хора, жените особено, дишат с горната част на дробовете ( когато при дишане се повдигат гърдите). Тогава се използва малка част от капацитета на дробовете, което ще рече и малко поет кислород.
Правилно, или по-скоро полезно, е коремното ( диафрагмено) дишане. Сложете ръка на корема си и поемете дълбоко въздух. При диафрагменото дишане, ръката ви трябва да се повдигне нагоре заедно с корема.
Правете си подобни дихателни упражнения, когато се почувствате изморени. Нормално е да почувствате лек световъртеж, това е заради по-голямото количество кислород, което вдишвате.

Малко движение
Когато седите дълго време в една и съща поза, тялото ви решава, че е време за сън и се отпуска.
Специалистите препоръчват на всички, които работят седнали, да се раздвижват на всеки час. Това е полезно и за тялото и за очите ви, които буквално „изсъхват” от дългото взиране в монитора.
Сега ми стана ясно защо държавната администация работи с такива големи почивки – здравословен начин на живот:))
Протегнете се, разходете се, клекнете няколко пъти- ще почувствате страхотен прилив на енергия и ще продължите с нови сили работата си.

Безсъние
Дори да си отспите както трябва след тежка нощ, това няма да възстанови напълно изтощения ви организъм.
Смяната на режима се отразява сериозно върху тялото ви. За това не прекалявайте с нощните забавления и спазвайте, до колкото е възможно, точен час на лягане и ставане, които съответстват на биологичния ви часовник.

Дехидратация
Много хора страдат от липса на достатъчно течности в организма без да подозират. Когато почувствате жажда, това означава, че тялото ви вече е загубило между 2 и 3% от течностите си, което е много.
От липса на вода кръвта се сгъстява, движи се по-трудно по кръвоносната система и сърцето трябва да работи по-усилено, за да снабди всички органи с необходимото количество кислород и хранителни вещества.
Най-лесно е да държите до себе си шише вода и всеки път, когато погледът ви попадне на него, да пийвате по малко. Всички вече знаят, че на организма са му необходими около 2 литра течности на ден, за да се чувства добре.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории