Последни Рецепти
Последни Статии

Женското безплодие

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Женското безплодие се дължи на различни здравословни проблеми

Сред причините за женското безплодие при 39% от случаите на първо място стоят проблемите с узряването на яйцеклетката. Тези нарушения преди всичко са в резултат на неправилната работа на хормоните, контролиращи развитието на яйцеклетката, но понякога за това могат да са виновни и самите яйчници – например, когато в резултат на възпаление или хормонални нарушения се появява киста.

На второ място (30%) са дефектите в маточните тръби. При безплодната жена те могат да бъдат запушени или увредени. До това могат да доведат спойките, появяващи се след операция в коремната кухина, възпалителни процеси в маточните тръби и матката, а също извънматочна бременност или аборти. Дефектите на маточните тръби много често предизвикват заболявания, предаващи се по полов път – гонорея, сифилис, хламидиоза и др.

Още една причина за безплодието са проблемите с канала на шийката на матката. При здравите жени той напълно е запълнен със слуз. Тя е необходима, за да могат сперматозоидите лесно да преодолеят шийката на матката и да се доберат до яйцеклетката. В случаите, когато тази слуз е малко или твърде лепкава, с нарушен химичен състав, сперматозоидите засядат по средата на пътя. Това обикновено се случва при полови инфекции, при нарушение на работата на слузообразуващата жлеза, при ерозия или възпаление на шийката на матката.

Друг проблем е сривът в имунната система на жената. В слузта на шийката на матката се появяват вещества, способни да повредят и дори да унищожат сперматозоидите.

Дефектите на матката също могат да предизвикат безплодие. Тези дефекти могат да се дължат на възпалителни процеси, доброкачествени ракови образувания и кисти.

Има още едно особено заболяване, което обикновено води до безплодие – ендометриозата. Клетките, разположени вътре в матката, започват да растат в яйчниците, маточните тръби, влагалището и органите на малкия таз, в резултат на което се появява безплодието

здраве.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории