Последни Рецепти
Последни Статии

Успение на Света Анна

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Успение на Света Анна
Православната и Католическата църква честват на 25 юли
успение на Света Анна, майката на Света Дева Мария.

ana

В християнския свят името Анна е сред най-разпространените имена и означава “благодат”, на староеврейското Hannah “благоразположение, милост”, името се обяснява и с цяло изречение – “Бог благослови ме със син!”

Света Анна е покровителка на женското начало, брака, семейството и майчинството, на момичетата, бременните и вдовиците.

У нас наричат празника и Лятна Света Анна и приемат, че е един от празниците, които бележат края на лятото. Отбелязва се и като ден на врачките.

Света Анна – майката на Света Дева Мария, се чества като покровителка на бременността, раждането и майчинството. Според вярванията повече от петдесет
години Анна и съпругът й Йоаким са нямали деца. По-късно след много молитви, отправени към Бог, двамата са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете, което “трябва да нарекат Мария и което ще донесе радост на целия свят”. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог. В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава “благодат”. Света Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Българите наричат празника Лятна Света Анна. Народът ни приема, че той бележи края на лятото. Отбелязва се и като празник на врачките. Според поверията на 25 юли жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в дома има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня, защото се вярва, че бебето ще е от същия пол.

Имен ден празнуват: Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага.

На 9 декември се отбелязва зимна Света Анна.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории