Усукана питка с мед и орехи
Добави към моето меню
Усукана питка с мед и орехи
Рецепта Диди Миланова
Продукти:
За тестото:
4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. суха мая
3/4 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. разтопено масло
2 бр. яйца
1 ч.л. течна ванилия
За пълнежа:
3 с .л. разтопено масло
2/3 ч.ч. счукани орехи
1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
За глазурата:
1 ч.ч. пресята пудра захар
5 ч.л. прясно мляко
1/2 ч.л. течна ванилия
* Замесва се тесто и се оставя да втаса около час и половина – два часа, докато удвои обема си. Полученото тесто може да се сложи в намазнен плик и да се съхранява в хладилника до 24 часа.
* Маслото за плънката се смесва с меда. Орехите за плънката се смесват с канелата и захарта. Намасляват се две тави за печене с размер по-голям от 25 см. Тестото се разделя на 2 равни части.
* Половината от една от частите се разточва на окръжност с диаметър 22 см. Слага се в тава, намазва се с половината масло с мед. Отгоре се поръсва с половината от ореховата смес.
* Разточва се втората 1/4 от тестото и се премества в тавата върху поръсената с орехи кора. Притискат се краищата, така че да залепнат двете кори една за друга. В центъра се поставя чаша, капачка или формичка с диаметър около 2-2.5 см.
* Тестото се разрязва на 12 сегмента, като се реже от външния ръб към центъра до кръглата форма в центъра. Всеки от сегментите се повдига внимателно, без да се откъсва, усуква се 2 пъти и се връща на мястото си.
* Питката се покрива с кърпа и се оставя да втаса около 1 час в топло помещение.
* По същия начин се приготвя още една питка от останалите половин тесто, маслена и орехова смес.
* Фурната се загрява предварително до 175 С (350 F) и питките се пекат по около 20-25 минути, докато придобият златисто-кафяв цвят. След като е опечена питката се изважда веднага от тавата и се оставя върху решетка да изстине за половин час.
* Приготвя се глазура като се смесва пудрата захар с млякото и ванилията. Бърка се с миксер докато стане на гладка смес. Още леко топлите питки се намазват с нея.