Последни Рецепти
Последни Статии

В търсене на изгубения вкус

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Консумирайте българско овче мляко и месо, призовават фермери

agne pecheno

„В търсене на изгубения вкус“
се нарича кампанията, която стартира в началото на април 2018 г. в социалните мрежи за насърчаване консумацията на качествени български продукти от овче мляко. Тя се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите.

v-tyrsene-na-izgubeniia-vkus

Пазарът ни е пълен със заместители и имитиращи продукти, които вредят на здравето на нас и на децата ни“, заяви съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев.

“Другата седмица ще направим среща с основните млекопреработватели на овче мляко в страната. Ще разискваме по какъв начин можем да насърчим консумацията като цяло. За мен тя е неразработена като потенциал. Трябва да ограничим разпространението на палмова мазнина. В крайна сметка това удря и по имиджа на държавата”.

recepti ovche mleko
Рецепти с овче кисело мляко, овче сирене и катък
Инициативата приканва да се консумират продукти от овче мляко и месо, да се пазарува директно от фермите, а в търговските вериги да се търсят български овчи продукти.

„Овцевъдството е спасило България в икономическите кризи след две световни войни. В момента отрасълът е с най-голям срив сред бранша в Европа и у нас се отглеждат 1 милион животни, което е с 10 пъти по-малко в сравнение с 80-те години на миналия век. Време е отново да се завърнем към традиционния български вкус, към качествените млечни продукти и така да подпомогнем и спасим най-древния български поминък“, подчерта Симеон Караколев.

recepti agneshko
Рецепти с агнешко месо
След Великден (8 април 2018 г.) в земеделското министерство предстоят срещи с преработватели на овче мляко.
От брашна се обръщат не само към потребителите, но и към бизнеса. Фермерите призовават Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация да подкрепят инициативата и да предлагат в своите обекти български продукти от овче мляко, както и овче и агнешко месо.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории