Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно кисело мляко

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Що за фраза е “Здравословно кисело мляко”?
Кисело мляко – би трябвало да означава здравословен продукт, смята се за една от храните с най-голяма хранителна стойност и с големи ползи за здравето. За съжаление, не винаги е така.

Какво кисело мляко купувате

Има обаче и един „капан”, тъй като тази полезна храна лесно може да се превърне в нездравословен снакс. Дори и да пропуснете очевидните вредни избори като кисело мляко с натрошени бисквити или няколко лъжички домашно сладко, има видове кисело мляко, пълни със захар и калории.

С толкова голям избор по рафтовете на магазините, как може да сме сигурни, че сме избрали правилно?

Избирайте обикновено кисело мляко
За приготвянето на кисело мляко са необходими само прясно мляко и две живи бактерии (Lactobacillus bulgaricus и/или Streptococcus thermophilus), които превръщат прясното мляко в кисело. От там нататък може да се добавят много съставки, които му придават вкус- захар или някакъв плод. Избягвайте, които имат много добавки, чиито имена дори се затруднявате да произнесете или не сте очаквали да видите в киселото мляко- като хидрогенизирани мазнини, нишесете или изкуствени подсладители.

greek yogurt musli pix
любима закуска – 200 г кисело мляко, 5 с.л. овесени ядки, шепа плодове според сезона и ако има, лъжичка мед

Търсете добрите бактерии
Пробиотиците- добрите бактерии- са подобни на бактериите, които живеят в храносмилателната ни система и са основни съставки на киселото мляко. Доказано е, че те подпомагат храносмилането и здравето на червата. Но парадоксално, не се съдържат във всички продавани кисели млека. Някои компании подлагат киселото мляко на термична обработка, която убива бактериите – полезни или не – за да направят млякото по-трайно.

Вижте какво е съдържанието на калций
Киселото мляко е много богат източник на полезния за костите калций, но количеството му е различно при различните марки. Предпочитайте онова, което има поне 15% от препоръчителната дневна доза калций (която за възрастните е около 1000 mgr).

Контролирайте захарта
Опитайте се да намалите захарта. Не се уповавайте само на написаното на етикетите. Киселото мляко съдържа определен процент естествена млечна захар, известна като лактоза и съдържанието на захар, указано на етикета включва както естествената, така и добавената захар. Избягвайте продуктите, при които захарта е първата или втората съставка.

Внимание – какво е добавено още към млякото – плодове
Най-доброто, което можете да направите е да добавите вие пресни плодове към обикновено кисело мляко. Ако все пак си купите готово кисело мляко с плодове, проверете съставките и избягвайте млека с добавени захари. Възможно е киселото мляко да съдържа само смес от захар и оцветител, или натурален сок.

greek yogurt malini pix
Може да добавите шепа плодове към киселото мляко – по-вкусно е така и знаете какво хапвате

Не се бойте от мазнините
Ако изберете обезмаслено мляко – може да намалите калориите и наситените мазнини. Но, „обезмаслено” не значи винаги ниско калорично,тъй като много обезмаслени млека имат много захар. Предпочитайте онези, които получават по-голямата част от сладостта си от истински плодове или опитайте да добавите една лъжица мед към обикновено обезмаслено мляко.
Ако предпочитате вкуса на кисело мляко с по-високо съдържание на мазнини, можете да изберете такова с 1%, 2%, 3,6%, 4,5% масленост. Новите данни показват, че наситените мазнини в млечните продукти може да не са чак толкова лоши. Например, проучване от 2011 на Brown University показва, че потреблението на млечни продукти не е свързано с опасността от сърдечна недостатъчност, вероятно защото има и други защитни хранителни съставки, които уравновесяват последиците от наситените мазнини.
(По мои спомени, обезмаслено кисело мляко стана хит 2009-2011, когато много популярна бе протеиновата диета на Пиер Дюкян – до тогава не знаех, че има кисело мляко с масленост по-малка от 2%)

Четете етикетите внимателно
За щастие, лесно можете да видите дали киселото мляко съдържа допълнително пробиотици, тъй като това е описано на етикетите. Има и кисели млека с допълнително добавени живи микроорганизми, за да се увеличи полезността им. Проучването на пробиотиците все още е в развитие. Едно кисело мляко, което съдържа повече пробиотици не е непременно най-доброто.

Използвата е е статия на grreporter.info. В Европа киселото мляко е познато като greek yogurt – това по-скоро за нас българите е цедено кисело мляко. Животът извън Бг ме научи, че кисело мляко винаги мога да купя, чисто и натурално (Danone rules), както и кефир. Избирам чисто, натурално, необезмаслено кисело мляко.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории