Последни Рецепти
Последни Статии

Имен ден Валерия

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Валерия празнува имен ден на 7 юни.
На този ден християнството отбелязва деня на Св. мчца Валерия.
Валерия е женска форма на мъжкото име Валери – има латински произход, произлиза от valerius, родово име от valeo, което означава “силен съм”, “здрав”.

cvetno tm

Света Валерия е родена в Кесария, Палестина. Със своите приятелки Мария и Кириакия решили да се отрекат от фалшивите идоли и да не извършват повече езически ритуали и жертвоприношения.

Трите млади жени се скрили в малка къща извън града и живели там известно време. Постели и се молели постоянно на Господ да унищожи идолите, за да може да се утвърди християнството.

Но те били открити и отведени при управителя на Кесария. Той обещал да пощади живота им, ако се съгласят публично да се отрекат от христовата вяра. Те обаче отказали и за наказание били екзекутирани.

sv valeria

На 7 юни църковният празник е на Св. Теодот, еп. Анкирски
Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел християните.Имал и страноприемница в град Анкира, днешна Анкара. Като боголюбив християнин, той с радост давал храна и подслон на бедните и гладните, ободрявал и спасявал затворниците. Телата на убитите християни-мъченици,изхвърляли за храна на дивите зверове,той тайно вземал и ги погребвал.Когато управителя узнал,че Теодот нощно време извадил от водата и погребал телата на седемте девойки -мъченички: Текуса, Александра, Клавдия, Фаина, Ефрасия, и Юлия удавени от него в езерото,той хванал Теодот и след жестоки мъчения го погубил.Животът и страданието на св.Теодот са описани заедно със страданията на светите седем мъченички (18 май). Св. мъченик Теодот в месецословите е поставен два пъти:на 18 май,в който ден пострадали девойките и на 7 юни,в който ден сам той ,след различни мъчения за Христа, бил посечен с меч.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории