Валериана
Добави към моето меню
Валериана е известна под формата на капки и хапчета за успокояване на нервната система. Валериана, известна още като дилянка у нас, и чай от валериана за успокояване.
Ботаническото наименование на това растение е valerianella locusta, но е позната още като агнешка маруля, полска маруля,рапсули и царевична салата. Култивира във Франция, където се използва като крехка гарнитура към месни деликатеси.
Оказа се, че листата на растението валериана стават все по-популярни в менютата на главните готвачи.
Листенцата, които приличат на тези на бейби спанака, все по-често могат да се видят като декорация, компонент или основна съставка на ястия и салати.
Валериана, Valerianella locusta, Corn salad
Валерианата е богата на витамин C, на провитамин А, който е важен за поддържане на доброто зрение, на Витамин B6, желязо, магнезий и калий.
Валерианата помага за намаляване на триглицеридите, възпаленията, сърдечните заболявания и риска от рак.
Подобрява храносмилането и съдържа голямо количество витамин А, което в сезона на грипа е чудесно, защото тези малки листенца спомагат за повишаването на имунитета от инфекции като насърчават производството и функциите на белите кръвни телца.
Заради високото съдържание на витамин С, тези крехки зелени листенца се препоръчват и в хранене при хипертония.
Много добра е срещу анемия и при бременност, защото съдържа високи дози желязо.
Подпомага добрия вид на кожата, тъй като е богата на антиоксиданти.
Опитайте:
Салата с валериана и земна ябълка
Предлагаме ви една лесна и вкусна рецепта с валериана, за да можете да си набавите важните витамини, докато хапвате здравословно и диетично:
Салата с листа от валериана, домати и сирене
Продукти:
200 г листа от валериана
100 г чери домати/сушени домати
100 г твърдо сирене
1 с.л. слънчогледови семки
2 с.л. зехтин
1 щипка сол, на вкус
Начин на приготвяне:
– Сложете листата в цедка и ги измийте добре;
– Разстелете ги върху хартиена кърпа, за да изсъхнат равномерно;
– Измийте чери доматите и ги нарежете на четвъртинки;
– Нарежете сиренето на тънки филийки;
– Поръсете салатата с шепа слънчогледови семки, сол и зехтин на вкус.